22-25 september in St. Maarten

Open Dagen Clause en Nickerson-Zwaan

Van 22 t/m 25 september kunnen groenteprofessionals uit Nederland en omringende landen op één veld kennismaken met de actuele en nieuwe vollegrondsgroenterassen van groentezaadbedrijven Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin. De Open Dagen in St.-Maarten (Noord-Holland) zijn elk jaar weer een hoogtepunt, omdat ze een levende “showroom” zijn van vele gewassen en rassen. Het zwaartepunt ligt dit jaar in de Brassica, waar Nickerson-Zwaan en Clause een lange traditie van vernieuwing voortzetten. Clause komt bovendien met mooi nieuws in peen.

 
 
Nickerson-Zwaan heeft gekozen voor een wereldwijde groeistrategie in Brassica (koolgewassen), en zet daar dus flink op in. Er wordt gewerkt aan een nieuw brassica-onderzoeksstation in Noord-Holland, en Nickerson-Zwaan startte het afgelopen jaar projecten over smaak en inhoudsstoffen van brassicagewassen. Alle inspanningen zijn erop gericht een betrouwbare partner te zijn voor de brassicateler, en deze in staat te stellen kwaliteit te leveren die de markt vraagt. De persoonlijke benadering staat daarbij centraal.
 
Als marktleider in spitskool brengen we op de Open Dagen nieuwe speciaal ontwikkelde rassen. Bijvoorbeeld Dutchman F1, een verbetering qua kleur en uniformiteit van het bestaande assortiment, die bovendien zeer geschikt is om als mini-spitskool te telen. Aan de gebruikelijke groene varianten hebben we ook rode toegevoegd. Zonder twijfel aantrekkelijke producten voor het winkelschap, die aansluiten bij de trends in de markt.
 
Spitskool is als smakelijke, lichtzoete en frisse kool makkelijk te gebruiken in salades, is langer houdbaar en waarschijnlijk zelfs gezonder dan gewone sla. Spitskool gaat prima in de wok of magnetron. De mini-versie is uitermate geschikt voor kleinere huishoudens. Nickerson-Zwaan gaat dit concept straks ook jaarrond aanbieden. in witte kool excelleert de nieuwe hit Sting F1 in de lange bewaring met een perfecte interne structuur en hoge opbrengsten. Adson F1 is het nieuwe ras met verbeterde kwaliteiten voor de snijderij.

In bloemkool heeft Nickerson-Zwaan’s nieuwe Seoul F1 een stormachtige groei doorgemaakt in met name het industriesegment. Een ras dat vele kwaliteiten verenigt, met zware, vaste roosjes, hoge opbrengsten en een uitstekende uniformiteit.

In de tent op het veld zullen diverse verwerkte koolproducten uit diverse landen te zien zijn, als illustratie van de vele mogelijkheden die brassica bieden, en er zal natuurlijk ook wat te proeven zijn. Clause laat een breed assortiment broccoli, bloemkool, sla en courgette zien. Daarnaast zijn de voordelen van diverse nieuwe introducties te beoordelen in de gewassen suikermais, venkel, krulandijvie, rapen en sluitkool.

Peen is bij Clause dit jaar een sterk gewas met mooie innovaties die een goede kans maken de markt te gaan veranderen. Hermes (CLX 3187) bijvoorbeeld is een bewaarpeen met meer lengte en een veel gladdere wortel dan de huidige rassen. Een zeer robuuste B-peen, die goed bestand is tegen breuk en split, bovendien makkelijk rooibaar is en prima bewaart. Hermes is ook geschikt voor schijvenpeen. Gema (CLX 3193) is een nieuwe zeer productieve en gladde wortel van het Berlicum-type voor de productie van C-/D-peen. Gema is zeer vroeg, en zeer sterk tegen split en breuk. Het ras is bij latere zaai ook goed bewaarbaar. De broccoli van Clause staat bekend om de ongekende uniformiteit en de zware schermen met fijne knopjes.
 
Op het veld zijn de nieuwste broccolirassen te zien. Sirtaki voor het begin van het seizoen en Koros voor het hele seizoen hebben dit jaar al veel extra geld opgeleverd voor telers. Dit was vooral dankzij de extreme vroegheid in combinatie met de super uniformiteit, waardoor met veel lagere arbeidskosten gewerkt kan worden. Naast deze 2 toppers zijn enkele nieuwkomers te zien, die komend jaar op grotere schaal beschikbaar komen voor telers.
 
Bloemkool Octopus (CLX 33818) is een nieuw ras voor de herfstteelt (oogst vanaf half september tot begin november). Voor deze periode is een forse sterke plant gewenst met een uitmuntende zelfdekbaarheid en een gezonde onderkant. Octopus combineert dit met een keiharde, zeer witte kool die ook voor de industrie grote voordelen biedt. In veldsla zijn dit jaar nieuw de Audace (CLX 3435) en Eden (CLX 3436). Audace heeft een verbeterde bladvorm en productiviteit in de voorzomer en de nazomer. Eden geeft in de herfst, winter en voorjaar een ongeëvenaarde groeisnelheid, waardoor sneller geoogst kan worden en de kwaliteit beter is.

Oogstwedstrijd bloemkool

Op dinsdag 22 september zal vanaf 17.00 uur de tweede editie van de zeer succesvolle bloemkool-oogstwedstrijd worden gehouden. Inzet zal zijn welke teler zich dit seizoen de oogstkampioen bloemkool Benelux mag gaan noemen! Voor meer gedetailleerde productinformatie kunt u contact opnemen met Marion Vissers van Nickerson-Zwaan (tel. 06 – 215 87 080) of Arjen Biesheuvel van Clause (tel. 06 – 538 49 116).

U bent uiteraard van harte uitgenodigd u ter plaatse op de hoogte te stellen; wij beantwoorden graag uw vragen.

Data: Dinsdag 22 t/m vrijdag 25 september 2009 van 9.00 tot 17.00 u.
Adres: Rijperweg no. 20 bij St.-Maarten (Noord-Holland). Zie ook www.nickerson-zwaan.com, rubriek Events.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.