Goede resultaten auberginedemokas Greenbrothers

Rijk Zwaan beproeft ook in 2009 bestaande en nieuwe auberginerassen. Onder praktijkomstandigheden en met de mogelijkheid tot bezichtiging. In Zevenbergen stonden Gabriella RZ, Jaylo RZ, 10-111 RZ en proefnummer 26. Allemaal geënt op de nieuwe onderstam 61-074 RZ en ter vergelijking op referentieonderstam Beaufort. Voor deze demoproef werkt Rijk Zwaan samen met Greenbrothers. De broers Frank, Johan en Ben Groenewegen stellen voor de proefplantingen zo’n 3500 m² kas beschikbaar. Hier heeft elke combinatie 3 teeltgoten vanaf de gevel tot aan het betonpad, zodat er 2 weegpaden beschikbaar zijn. Op de overige circa 11 hectare teelt Greenbrothers Jaylo op Beaufort. De demokas kan apart gestuurd worden.Gabriella en 61-074 RZ

Frank Groenewegen: "Tot nu toe lijken de proeven succesvol. Sterke en zwakkere punten van nieuwkomers zijn goed zichtbaar geworden en ik moet zeggen dat zowel introductieras Gabriella als de nieuwe onderstam 61-074 RZ goede resultaten tonen.
Het gewas van Gabriella heeft een mooi fijn kopje, geeft een goede hoeveelheid
bloemen en de vruchten hebben een mooie kleur. Een ras dat zich prima leent voor een fijne sortering. Onderstam 61-074 RZ is over de hele linie wat krachtiger dan Beaufort en geeft een voller gewas met iets meer scheutgroei. De productie met deze onderstam ligt hoger, ongeveer 3 procent. Echter, je ziet ook iets vaker een doffe vrucht. Nu is het afwachten wat ’ie in het najaar gaat doen."

Hoge eisen

Rijk Zwaan en Greenbrothers zijn altijd eerlijk tegenover elkaar en tegenover de bezoekende telers. Rassen die niet voldoen aan de hoge eisen van de veredelaar worden dan ook uit de proef gehaald. Zoals 10-111 RZ en proefnummer 26. "Beide rassen boden te weinig perspectief", vertelt Frank. "Op zich jammer van nummer 26. Zelf vond ik dit de mooiste, maar Rijk Zwaan vond er teveel roodverkleuring in zitten. Toch zaten ze volgens mij met dit ras zeker op de goede weg. Maar ja, de lat ligt hoog bij de proeven. Hoe wij daarmee omgaan? Alleen de meest ervaren mensen mogen in de demokas werken en op zaterdag komt er speciaal een medewerker voor allerlei planttellingen en registraties."

Kom kijken

Wilt u nog een kijkje komen nemen bij de demoproef in Zevenbergen en met eigen ogen zien hoe het er voor staat met de rassen? Neem dan contact op met Peter van Schie: 06-27885103 voor de mogelijkheden.

Bron: Seeds & Services Aubergine, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.