ER II: veelzijdig biologich insecticide zonder mrl

Het gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong ER II kent geen beperkingen ten aanzien van wachttijden, residuniveaus en re-entry. Volgens onderzoek van de GO-Partners, het samenwerkingsverband van de toeleveranciers Joh. Vos Capelle, Handelsonderneming CJ Klep en Mertens, werkt het goed tegen tal van plagen, waaronder wittevlieg en spint. "Pas het wel op de juiste manier toe, zodat het beste resultaat wordt bereikt", benadrukt Wim Voogt, teeltspecialist bij Klep.

ER II is in het Verenigd Koninkrijk al jaren bekend en valt in Nederland sinds 2006 onder de Regeling Uitzonderingen Bestrijdingsmiddelen. Nu zich ook bij wittevlieg
en spint problemen voordoen door resistentieopbouw tegen chemische middelen
groeit de belangstelling voor ER II. De GO-partners pakten de handschoen vorig jaar op en beproefden het middel in onder andere roos, tomaat en aardbeien onder glas.

Rond de middag spuiten

"Wij zien het voor veel teelten als een mooie aanvulling op het pakket mits je het vooral bij geïntegreerde of biologische bestrijding op de juiste manier toedient", zegt Wim Voogt. "Onze ervaring is dat je het beste midden op de dag kunt spuiten, bij voorkeur door de kop van het gewas. Zo wordt de onderkant van het blad goed geraakt en vormt de coating zich sneller door de korte droogtijd. Bovendien
houden natuurlijke vijanden zich rond de middag onderin het gewas relatief rustig, terwijl plaaginsecten zoals spint en wittevlieg dan hoger in het gewas zeer actief zijn. Onze ervaringen zijn dermate positief dat wij ER II dit jaar meenemen in onze advisering."


Certis en GO-Partners voorzien een groeiende vraag naar ER II. V.l.n.r. John Verstraaten (Certis), Wim Voogt (Klep), Dennis Eekhoff en Chantal Huisman (GO-Partners).

Wittevlieg, spint en wolluis

Voogt baseert zijn uitspraken op meerdere praktijkproeven. Naast de volle dosering van 2,5 l/ 100 liter water is gekeken naar de werking als hulpstof bij chemische bestrijding. Daarvoor werd ER II in een lage concentratie van 250 ml/ 100 liter water aan de spuitvloeistof toegevoegd. "Beide strategieën bieden perspectief", aldus de teeltspecialist. "Een wolluisaantasting in roos is tot staan gebracht, terwijl populaties van wittevlieg en spint fors zijn teruggedrongen." Bovendien is ER II een mooie afwisselpartner voor chemie en helpt het om resistentieopbouw bij plaaginsecten te voorkomen.



Geen re-entry en afzetbeperkingen

Wanneer ER II zonder chemische middelen, dus in volle dosering, wordt verspoten, biedt dat naast effectieve bestrijding nog andere voordelen. Zo geldt er geen re-entry beperking en kunnen alle gewaswerkzaamheden ongehinderd doorgaan. Daarnaast kent ER II geen veiligheidstermijn of MRL, wat prettig is voor de afzetpositie. Voogt: "ER II wordt in Engeland al jaren met succes toegepast en is door Engelse supermarkten volledig geaccepteerd. Dat is een duidelijk pluspunt. Voor ons staan de werking en de betrouwbaarheid echter voorop. De effectiviteit en veiligheid zijn aangetoond. Dat is nodig om op de RUB-lijst te komen. Veel van de toegelaten chemische middelen kampen juist met verminderde effectiviteit. Ook dat gegeven pleit voor ER II."

Bron: Glashelder, Certis

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.