Prijsval zonnecel levert Elkas besparing op

De drastische prijsdaling van zonnecellen bespaart 8% op de kostprijs van de elektriciteitsleverende kas (Elkas). Dat zegt Piet Sonneveld, projectleider van Elkas en verbonden aan Wageningen UR Glastuinbouw. Daarmee wordt de terugverdientijd bij exploitatie eveneens verlaagd. Sonneveld schat dat het kostenaandeel van de zonnecellen, de zogenoemde pv-cellen, 25 procent van de totale kostprijs bedragen. "Bij een prijsdaling van zonnecellen van 30 procent, scheelt dat al gauw 8 procent op de totale kostprijs", rekent de onderzoeker voor.Op dit moment levert de prijsdaling het onderzoek nog weinig op. "Mijn toeleverancier levert nu op maat gemaakte, geconcentreerde zonnecellen die 50 keer meer zon opvangen dan een normale cel. Mijn leverancier zal, bij opschaling van het Elkas-project, de productie verhogen. Daarbij zal hij de marktprijs gaan volgen. Dat betekent dat de cellen goedkoper worden."

Het Elkas-project is na drie jaar afgerond. Sonneveld dient in september een vervolgaanvraag in om doorontwikkeling van de kas te financieren. Het gaat om een bedrag van 800.000 euro, dat van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV zou moeten komen. "Ik acht de kans groot dat we het project opschalen. De terugverdientijd en haalbaarheid van het onderzoek vallen nu eveneens gunstiger uit."

De prijsval van zonnecellen is het gevolg van overcapaciteit. Jarenlang investeerden bedrijven in de ontwikkeling van zonnecellen, anticiperend op een grote vraag. Die is door de crisis afgenomen. Bovendien moeten Europese bedrijven concurreren met goedkopere Chinese producten.

Bron: WUR Glastuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.