Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Scheve palletstapels met dozen toenemend probleem

In toenemende mate ontstaan er bij het gekoeld opslaan en transport van AGF-producten problemen, die indirect te wijten zijn aan een slechte vochtregulering in de geconditioneerde ruimten. Een veelvoorkomend probleem dat ontstaat bij een te hoge relatieve vochtigheid in de ruimte is dat productverpakkingen gaan verweken en daarmee hun sterkte verliezen met als gevolg productschade door inzakkende dozen. Door het toepassen van relatief eenvoudige maatregelen is dit probleem in veel gevallen te voorkomen.

Over het algemeen kan worden gesteld dat vocht een belangrijke oorzaak is van de problematiek rond bewaarkoeling. Een goede vochtbeheersing is essentieel voor het behoud van kwaliteit van de opgeslagen producten in bewaarcellen en een beperking van productschade door inzakkende dozen.



De toename van de problematiek rond verpakkingen is niet eenduidig vast te stellen en heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke factor is dat door milieu eisen en kostenbesparing de verpakkingen steeds veranderen en dat minder stevig en minder milieuvervuilend geplastificeerd karton wordt gebruikt. Verpakkingen zijn tegenwoordig veel gevoeliger voor vocht en de stapelsystemen in de cellen stellen hogere eisen aan dezuivere vorm van een pallet. Het risico op productschade door verweking wordt ook nog eens groter doordat de palletstapeling hoger wordt. (High Cube containers). Tenslotte kan de regeling en het veelvuldig open staan van deuren, nadelig werken.

Schade door verweking van verpakkingen leidt veelal tot:

  • Hoge kosten door schade aan de opgeslagen producten.
  • Kosten voor het ompakken van producten.
  • Kosten voor het afvoeren van de producten.
Om de luchtvochtigheid in de cel te kunnen beheersen is het nodigaanvullende voorzieningen in de cel op te nemen. Crux hierbij is datwarmte in de cel wordt ontwikkeld, zodat de koelers vaker in actiemoeten komen. Aangezien luchtkoelers naast afkoelen ook ontvochtigen istoevoer van warmte aan de cel een efficiƫnt middel om de vochtigheid tebeheersen. Het toepassen van een absorptie luchtdroger, vergelijkbaar metde apparaten die in de bouw worden toegepast, is een alternatief.



In depraktijk wordt voornamelijk warmte ingebracht. Het meest effectief ishet opnemen van een verwarmingselement in de uitblaas van elke koeler.Als alternatief kan ervoor worden gekozen elders in de celverwarming opte nemen, echter deze moet wel zodanig worden aangebracht dat eengelijkmatige temperatuurverdeling over de cel wordt bereikt. Soms kaneen energiezuinige verwarming met afvalwarmte uit de koelinstallatieeconomisch beter zijn.
 
Soms wordt ventilatie toegepast om vocht uit eenruimte te verwijderen. Er zijn echter buitencondities denkbaar,die devochtigheid in de cellen juist verhogen. Ventilatie bij koelcellen isuitsluitend nuttig om schadelijke gassen uit de koelcel teverwijderen. Eveneens onjuist is het gebruik maken van deontdooielementen van de koeler. Op het moment namelijk datde luchtkoeler op verwarming overschakelt, wordt warme vochtige luchtaan de cel toegevoerd, totdat de koeler is opgedroogd en alleen nogverwarmde lucht wordt toegevoerd. De ingebrachte vochtige lucht iswarmer dan de celen de daarin opgeslagen producten. Gevolg is dat delucht zal condenseren op de koude oppervlakten van bijvoorbeeld vloer,wanden en producten. Adviesburo Verhoef helpt u graag bij het maken vanverantwoorde keuzes.

Voor meer informatie:
Adviesburo Verhoef bv
Vlijtseweg 47
7317 AD Apeldoorn
Tel: 0555-222477
Fax: 0555-211549
E-mail
www.verhoef.net
Publicatiedatum: