Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De evolutie van verpakkingen…

NNZ verbindt verleden en toekomst bij ontwikkeling innovatieve verpakkingsproducten

Bij de ontwikkeling van innovatieve verpakkingsproducten verbindt NNZ verleden en toekomst. We kijken welke goede oplossingen in het verleden zijn ontwikkeld. En we anticiperen op actuele en toekomstige behoeften van ondernemingen en consumenten. Daarbij kijken we niet alleen naar de behoeften van vandaag en morgen, maar ook naar die van overmorgen. Nadenken over de mogelijke verpakkingen van de toekomst is een essentiële stap in ons innovatieproces.

Conceptverpakking - een visie op de toekomst

Gedurende duizenden jaren heeft de natuur systemen bedacht en geperfectioneerd om levende organismen te beschermen. Wat kunnen wij leren van moeder natuur en hoe kunnen wij haar ontwerpen benutten om te komen tot de best mogelijke verpakkingen voor verschillende agriproducten?

Net als de schil van fruit of aardappelen moet ook onze conceptverpakking de inhoud beschermen tegen een scala aan bedreigingen, waaronder mechanische beschadiging, uitdroging, verkleuring, infectie door bacteriën of schimmels, en vroegtijdige ontspruiting of rijping.

Bovendien moet de verpakking de gasuitwisseling reguleren en de mate van rijpheid en versheid van de inhoud weergeven, waarbij de inhoud ook nog eens op zo’n manier zichtbaar moet zijn dat er geen schadelijke effecten optreden door blootstelling aan licht.

We noemen dit imiteren van verpakkingstechnieken van de natuur biomimetische verpakkingen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden hoe wij denken dat we bepaalde kenmerken van natuurlijke verpakkingen kunnen nabootsen, en hoe we de voorbeelden die moeder natuur ons aanreikt kunnen benutten om nieuwe, betere verpakkingsoplossingen te ontwikkelen.



Voorbeeld uit de natuur: Folie als 'kunstmatige schil'
  1. Rode cellen: Buitenlaag, water en gas ondoorlatend, gevuld met aroma's (bijv. fruit), die vrijkomen bij wrijven of bij het openen van de verpakking. Door de zoete geur is minder suiker nodig in het te verpakken product, wat leidt tot een gezonder eindproduct.
  2. Zwarte lijn: “Lijm’ tussen de buiten- en binnenlaag.
  3. Groene cellen: Binnenlaag, water en gas ondoorlatend, gevuld met etherische oliën, zoals carvacrol uit oregano, die de groei van bacteriën en schimmels tegengaan.
  4. 'Poriën': kunstmatige lenticellen in de verpakking, gevuld met een losse massa van hydrofobe korrels. Maken uitwisseling van zuurstof, kooldioxide en waterdamp mogelijk en voorkomen tegelijkertijd het transport van water.
1, 2 en 3 samen zorgen ook voor de mechanische bescherming. Foliedikte bijv. 50 μm.



Voor meer informatie:
NNZ
Postbus 104
9700 AC Groningen
Aarhusweg 1
9723 JJ Groningen.
Tel: 050-5207800
Fax: 050-5207801
info@nnz.nl
www.nnz.nl
Publicatiedatum: