Piet Wijnen uit Lierop:

"Vroege Roxanna kan flink drinken"

"Een arbeidsvriendelijk gewas met een hoge productie”, noemt bedrijfsleider Lars Snijders Roxanna RZ. Ook Piet Wijnen heeft een prettige eerste teelt achter de rug. "We plantten Roxanna 4 maart.De teelt verliep als een diesel; de productie kwam langzaam op gang,maar liep naar de zomer toe met het toenemend licht, snel omhoog."

Op glasgroentebedrijf Wijnen v.o.f.stond Roxanna tot 2 keer toe naast een concurrentras en tot 2 keer toe was Roxanna de betere. "Roxanna heeft een betere vruchtaanleg”, verklaart Piet Wijnen het verschil. "Dit ras bezit groeien kracht en levert, indien goed gedund, een hoge productie mooie, uniforme komkommers. Veel klasse 1 en weinig stek of kromme vruchten. Dat zie je als teler natuurlijk graag. Trouwens, de volledige teelt is eigenlijk uniform verlopen. Mooi vlak, zonder pieken of dalen."Twee waterbeurtjes extra

"Mijn gevoel zegt dat Roxanna iets meer water verbruikt dan standaard in die eerste teelt", vervolgt Piet Wijnen."Misschien komt dat door de sterkere wortels of door de kracht op de vruchten zodra het licht toeneemt. Normaal geven wij 3,5 keer de instraling. Overdag, tussen circa 8.00 en 18.00 uur, druppelen we beurten van 70 cc en ’s nachts 1 à 2beurten van 100 cc. Maar na een paar donkere dagen moet je bij Roxanna echt rekening houden met wat extra water.Niet veel hoor, ongeveer 2 beurtjes. Onze drainsensorbakken controleerden continu of we het streven van 35-40 procent etmaaldrain haalden."

Temperatuur compenseren

Volgens de teler reageert Roxanna duidelijk op temperatuur. “Kou houdt hij niet van, dan valt’ie stil. Maar zolang je het kan compenseren, lijdt het gewas er niet onder. Roxanna is krachtig genoeg voormiddagtemperaturen van 27° à 28°C. De planten hebben geen enkele keer slap gehangen, echt top! De nachttemperatuur staat bij ons ingesteld op 16°-17°C. Ongeveer 2 uur voor zonsopgang stoken we naar de dagtemperatuur van 19°C.Redelijk vlak dus. De maximumbuis stond ingesteld op 55°C en tussen 9.00 en 15.00 uur bedroeg de minimumbuis 40°C. Bij een lichtinstraling van 200-250Watt ging de buis uit en bij 21°C startte de ventilatie."

Ziektevrij

Het bedrijf van Wijnen op locatie Lieropstartte de teelt onder een plastic scherm. Lars Snijders: "Boven het scherm heb-ben we veel gelucht om het vocht kwijt te raken. Omstreeks 28 maart ging het scherm eruit.De eerste vrucht hielden we op het 5eoksel aan. Vervolgens hebben we alle oksels tot 0,5 meter onder de draadop 1 gezet. Bij de laatste hebben we wel dubbele aangehouden. Alleen op heuphoogte, ongeveer het 10e blad,hebben we er een vruchtje uitgehaald.De overgang naar rank verliep goed.Het had nauwelijks invloed op de productie. En tenslotte hebben we in mei nog elke week een blad geplukt.Zo hielden we ook aan het einde van de teelt de goede kwaliteit vast. Opmerkelijk is nog dat deze locatie de gehele eerste teelt ziektevrij is gebleven. Maar of dat aan het ras ligt..?"

Bron: Komkommerspecial, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven