Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Westland Infra gaat filevorming op elektriciteitsnetwerk te lijf:

"Een regionale oplossing volgens uniek Westlands model"

Deze week gaat volgens Westlands model een systeem van congestiemanagement voor tuinders met een wkk-installatie van start. Het systeem moet het terugleveren van zelf opgewekte elektriciteit aan het openbare elektriciteitsnet in goede banen gaan leiden. Een Westlandse oplossing van Westland Infra.


Manager Business Analyse Peter Bouwman en directeur Frank Binnekamp van Westland Infra in Poeldijk

Het fenomeen wkk-installatie is niet nieuw. Dat tuinders een wkk installeren om er geld mee te verdienen, heeft echter een enorme vlucht genomen. De productie van elektriciteit door Westlandse tuinders is inmiddels anderhalf keer groter dan het totale elektriciteitsgebruik in de gemeente Westland. Dat betekent een permanent overschot aan elektriciteit op het regionale elektriciteitsnet. Inmiddels ontstaan er daardoor files bij het terugleveren van elektriciteit. Westland Infra: "De capaciteit die bij ons nodig is om terug te kunnen leveren, lag zeker niet in de reserveruimte die wij op het net hadden. Die reserveruimte zou er ook niet in moeten zitten, omdat wij als regionale netbeheerder zo doelmatig als mogelijk te werken; een dergelijke reserve zou buitengewoon inefficiënt en veel te duur zijn."

Langetermijnoplossing

De laatste jaren heeft er een meer dan verviervoudiging van teruglevering via het regionale elektriciteitsnetwerk plaats gevonden. "Na een discussie in de Tweede Kamer is er een bestuurlijkoverleg ingericht om het knelpunt rond de teruglevering van elektriciteit door tuinders op te lossen. Allereerst hebben we naar een technische oplossing gezocht om de elektriciteit het Westland uit te krijgen. Daar ligt het grootste knelpunt. De noodzakelijke uitbreiding van het net is media 2010 gereed. Als regionale netbeheerder wilden wij echter niet wachten totdat deze definitieve oplossing gereed is."

Westlands model

"Wij hebben gekozen om een twee sporenbeleid te voeren. Aan de ene kant zijn wij volop bezig om de capaciteit van ons netwerk uit te breiden. Aan de andere kant snappen wij als Westlandse netbeheerder als geen ander dat tuinders hier niet op kunnen wachten. Wij willen net als hen snel schakelen wanneer er een uitdaging op ons pad komt. Voor de komende anderhalf jaar heeft Westland Infra daarom samen met Tennet een systeem ontwikkeld, waarmee tuinders met een wkk ondanks 'de files' toch kunnen terugleveren aan het openbare net. Met de tool voor congestiemanagement wordt de teruglevering van elektriciteit gedoseerd geregeld. Het is een soort biedsyteem, waarbij een tuinder gevraagd kan worden om tijdelijk niet te leveren. Wanneer een tuinder gevraagd wordt om zijn wkk als het ware uit te zetten, krijgt hij daar toch geld voor. Om dit te kunnen financieren heeft de minister van Economische zaken een budget van maximaal 27 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. Dit budget zou de congestie de komende anderhalf jaar financieel moeten regelen. Deze week wordt er voor het eerst met deze tool gewerkt."

Toekomst

Westland Infra gaat er vanuit dat er ook op termijn zeker mogelijkheden zijn voor tuinders met een wkk om de investeringen eruit te halen. "Wel zal de dagprijs door het toenemende aanbod aan elektriciteit gaan dalen. Wat dat betreft is het voor tuinders zaak om de investeringen, het eigen gebruik en de opbrengst goed tegen elkaar af te zetten. Wkk's blijven echter zorgen voor een hoge efficiency en de mogelijkheid om CO2 te gebruiken die zelf wordt aangemaakt. Met andere woorden: het blijft interessant om de installatie van een eigen elektriciteitscentrale op te nemen in het totale kostenplaatje van tuinders, omdat het een belangrijk instrument is om risico's te beheersen."

Congestie

"Congestie treedt op wanneer er lokaal meer elektriciteit wordt opgewekt dan er getransporteerd kan worden over het elektriciteitsnetwerk. Als dit vergeleken wordt met een snelweg dan betekent dit dat er file ontstaat. Bij een elektriciteitsnetwerk kan dit tot netuitval leiden. Met congestiemanagement wordt voorkomen dat file optreedt door de lokale productie te beperken. Vergelijk dit met een doseerstoplicht bij de invoegstrook van de snelweg. Bij file wordt telkens maar één auto toegelaten op de snelweg."

Bron: Het Hele Westland
Publicatiedatum: