Thermusol biedt kansen voor gebruik in de glastuinbouw

Zoutkristal als energiebespaarder

Een warmtebuffer die zelf laadt en ontlaadt en dat binnen een te programmeren temperatuurbereik. Dat biedt Thermusol van Capzo uit Ootmarsum. Het biedt kansen voor gebruik in de glastuinbouw. Thermusol kan automatisch warmte aan een ruimte onttrekken en op een ander moment weer vrij laten komen. Dit kan doordat het product gebruikmaakt van de energie die nodig is om een stof van vast naar vloeibaar over te laten gaan en weer terug.

Hierbij gaan zoutkristallen over van vast naar vloeibaar en nemen daarbij energie op. De temperatuur waarbij dit gebeurt is te regelen door de juiste zouthydraten te selecteren. Zo zou het in de kas bijvoorbeeld mogelijk zijn om met behulp van dit proces de kastemperatuur onder de 25°C te houden.

Warmtebatterij

De opgeslagen warmte kan op een later tijdstip weer vrijkomen als de omgevingstemperatuur verlaagt. Het zout kristalliseert dan weer en geeft daarbij warmte vrij. Er ontstaat dus een soort warmtebuffer. Maar anders dan met de normale opslag van warmte in buffers en aquifers, is er nu geen energie nodig om dit voor elkaar te krijgen.

In de bouw, industrie en de medische wereld is al ervaring opgedaan met het product. De eigenschap om gebruik te maken van de energie die nodig is om stoffen van fase over te laten gaan wordt al langer gebruikt. Capzo is er als eerste in geslaagd om zout in dit proces te gebruiken in plaats van het tot nu toe gebruikelijke en brandbare paraffine.

Bron: Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven