Goede marktverwachting glasandijvie

Door de tegenvallende opbrengstprijs in de afgelopen jaren staat er nu beduidend minder glasandijvie in Nederland. Daarnaast zien we dat in Spanje door de slechte weersomstandigheden het aanbod ook kleiner is. Goede vooruitzichten dus voor de echte volhouders die in Nederland nog andijvie onder glas telen.

Eén van deze telers is Jan Konsman in Oostvoorne. Hij teelt samen met twee andere telers ongeveer 10 ha andijvie in de komende maanden. De eerste planting is vanaf 15 september en de laatste is half maart. Hierdoor kan in de wintermaanden continue geleverd worden. Tussen de winterteelt en de voorjaarsteelt kan mogelijk een korte periode vallen dat er even geen aanbod is. Voor de herfst/winter-teelt wordt het ras Keran gezet. Ook het ras Fernando is geschikt maar hiervan was te weinig zaad beschikbaar. In de voorjaarsteelt wordt voor het ras Ambio gekozen.

De andijvie wordt nogal koel geteeld met regelmatig luchten en weinig verwarming. Bij de temperatuurinstelling wordt gestuurd op de grondtemperatuur, deze moet minimaal zes graden zijn. In de vroege voorjaarsteelt met een half januari planting wordt met een vast foliescherm bij de start van de teelt gewerkt. Dit scherm wordt na vijf weken verwijderd. Hiermee kan 30 % bespaard worden op de energiekosten.

Het streven van Jan Kosman is het telen van een goede kwaliteit andijvie, hiervoor wordt een goede basisbemesting gegeven met Patentkali, MAS en 12-10-18. Tijdens de teelt wordt regelmatig bijgemest met Kalksalpeter en Bitterzout. Ook wordt regelmatig water gegeven om rand te voorkomen. Voor een gezonde weggroei wordt de grond voor het planten gestoomd.

Voorlichtingsexcursie

Op vrijdag 16 januari 2009 aanvang 14.00 uur organiseert LTO Groeiservice een teeltexcursie glasandijvie naar het bedrijf van Jan Konsman. Het adres is Bollaarsdijk 6 A in Oostvoorne. Aan de orde komen rassen, klimaatregeling, watergeven en bemesten.

Bron: LTO Groeiservice

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven