Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR ontwikkelt CO2 rekensystematiek voor tuinbouwketens

Er wordt momenteel een systematiek en demotool ontwikkeld waarmee Nederlandse telers en handel hun broeikasgas emissiescores (de carbon footprint) kunnen berekenen. Deze scores zijn zo opgesteld dat ze geschikt zijn voor communicatie met Nederlandse en buitenlandse retail en via de retail naar de consument. In de eerste twee fasen van het project is er literatuuronderzoek gedaan en is een basisontwerp van een rekensystematiek voor emissies ontwikkeld. Ook is er een grote bijeenkomst met stakeholders georganiseerd, waarbij de deelnemers het belang van de ontwikkeling van deze rekensystematiek bevestigden. Met zo’n rekensystematiek kunnen berekeningen van bedrijf- en ketenprestaties worden uitgevoerd.


De uitkomsten zijn van belang voor het behouden van de license to sale.

De uitkomsten zijn van belang voor het behouden van de license to sale richting verschillende marktkanalen, en voor de positionering in beleid- en maatschappelijke discussies met stakeholders. In maart 2008 is de derde fase van het project van start gegaan waarin de rekensystematiek verder wordt uitgewerkt en vergeleken met het systeem dat in Groot Brittannië wordt gebruikt (PAS 2050). Ook wordt er gewerkt aan een gebruiksvriendelijke internet applicatie. Er zal worden overlegd met stakeholders over o.a. de acceptatie van CO2 etikettering niveau. Inmiddels is een software ontwikkelingsbedrijf gecontracteerd om de internet applicatie te helpen ontwikkelen. Tevens wordt aansluiting gezocht tussen dit initiatief en andere nationale en Europese gelijksoortige ontwikkelingen.

Voor meer informatie:
Myrtille Danse
Wageningen UR
Publicatiedatum: