Marco Kooij uit Dordrecht:

"Hoog oogstpercentage met Chambord"

"De kwaliteit was prima en het oogstpercentage hoger dan bij het standaardras", zegt Marco Kooij over het bloemkoolras Chambord RZ. Hij heeft er nu 2 jaar ervaring mee in de plantingen van april. Voor de start van het seizoen gaat zijn voorkeur uit naar Triginta RZ en Divita RZ. Marco Kooij heeft een akkerbouwbedrijf in Dordrecht met daarnaast zo’n 20 hectare bloemkool, inclusief de winterbloemkool. Hij teelt voor de verse markt.

Chambord heeft hij in de vroege zomerteelt leren kennen als een kwalitatief goede bloemkool: "De kolen waren goed van kwaliteit en zagen er prima uit met een mooie witte kleur. Ze waren ook mooi uniform en goed te oogsten. Het oogstpercentage was op z’n minst 90 procent. Daarmee is Chambord oogstzekerder dan het standaardras. De zelfdekbaarheid was ook beter." Het komend jaar gaat hij de opper vlakte met Chambord uitbreiden naar 1,5 misschien 2 hectare en gaat hij deze bloemkool ook voor de oogstperiode in september proberen.

Triginta RZ en Divita RZ

Goede rassen om het seizoen mee te starten, zijn voor hem Triginta en Divita. Hij heeft het dan over planten rond half maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. Van beide rassen samen heeft hij naast een aantal andere soorten een kwart hectare geteeld om zijn oogst mee te beginnen. Zijn conclusie is dat ze goed voldoen: "Voor mijn zware kleigrond kan ik rassen met groeisnelheid goed gebruiken. Triginta en Divita hebben dat en bieden daarbij een goede kwaliteit kool." Na deze rassen gaat hij verder met de oogst van Adelanto RZ en Decora RZ.

Bron: Vollegrondsgroentenspecial, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven