Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur Piet Janmaat van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM):

"Over vijf jaar zal blijken dit een korte dip is geweest in de ontwikkeling van de Nederlandse glastuinbouw"

Er gebeurt heel wat in de wereld. De kredietcrisis zorgt er voor dat alles wat eerder zekerheden leken, nu als onzekerheid wordt ervaren, schrijft directeur Piet Janmaat van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) in zijn nieuwsbrief. "Het animo om nieuwe kassen te bouwen is flink gedaald (volgens deRabobank ca. 50% in 2009), maar over vijf jaar zal blijken dat het eenkorte dip is geweest in de ontwikkeling van de glastuinbouwsector inNederland."

"Bij zwaar weer moet je zelf het stuurwiel pakken. Dan kun je de 'onzekerheden' bedwingen. De glastuinbouw was daar al eerder achter gekomen. Tal van problemen worden voortvarend opgepakt. De steeds hogere energiekosten, tegenvallende opbrengstprijzen, weinig planologische ruimte, bezwaren tegen licht, geluid en huisvesting van seizoensarbeiders.

Op het ene punt wat sneller dan de ander, maar iedereen is er inmiddels van doordrongen dat het anders moet. De huidige tijd dwingt de glastuinbouwsector tot innovatie. De oplossingen liggen in het verschiet: aardwarmte, semi-gesloten kassen die energie leveren, afzetbundeling en meer toegevoegde waarde, 100% lichtafscherming, nieuwe duurzame glastuinbouwlocaties, professionele huisvesting seizoensarbeiders. De Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij werkt er graag aan mee om dit mogelijk te maken.

Bron: Nieuwsbrief TOM, directeur Piet Janmaat

Publicatiedatum: