Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Baekelandt uit Meulebeke:

"Dexter goed voor teler en afnemer"

"Dexter is een aanwinst voor de tweede vrucht", zegt Piet Baekelandt uit Meulebeke. "We hebben hele mooie bloemkool geoogst van AA-kwaliteit. De teelt is goed verlopen doordat Dexter groeikrachtig en goed zelfdekkend is." Piet Baekelandt teelt op zijn bedrijf van 20 hectare prei, aardappelen en bloemkool. In de eerste vrucht heeft hij 2,5 hectare bloemkool staan, in de tweede vrucht 4,5 hectare.

"Vorig jaar hadden we een proefveld met 15 bloemkoolrassen op verzoek van onze afnemer Ardo. De plantdatum was toen 4 augustus. Dexter kwam als een van de beste rassen uit de bus, voor ons als teler en voor onze afnemer. We hebben toen besloten er dit jaar 1 hectare van te zetten."



Goed zelfdekkend

"Wat opviel was dat Dexter goed zelfdekkend is. Het is een groeikrachtige bloemkool die gemakkelijk blad maakt. Dat zien we graag, want dat bespaart ons veel werk. Kwalitatief is het ook een goede keus: Het is een zware bloemkool die goed vast en mooi wit blijft. De kool is ook goed gevuld tot onderaan", meldt Piet Baekelandt. Op 5 juli 2008 plantte hij zo’n 24.000 trayplanten van Dexter voor de tweede vrucht. De plantafstand tussen de rijen was 65 centimeter, in de rij was de afstand 50 centimeter. De planten stonden op zandleemgrond. Het was vers land met late prei als voorvrucht. De grondbewerking bestond uit ploegen en vlak voor het planten rotoreggen. De planten zijn eenmaal geschoffeld.

Groeikrachtig

De bemesting - zo’n 300 kilo ammoniumnitraat per hectare - is tijdens het planten meegegeven met behulp van bandbemesting. "We hebben daardoor minder mest-
stoffen nodig en we verdelen zo de meststoffen uniform over het land. Bijbemesten
was niet nodig. Dexter is van zichzelf al groeikrachtig", vertelt de teler. De gewasbescherming was standaard. Er is tweemaal behandeld tegen ziekten en eveneens tweemaal tegen insecten en rupsen.



Sneeuwwit en vast

De oogst van Dexter gebeurde in 3 keer. Op 26 september werden de eerste
bloemkolen geoogst, op 8 oktober de laatste. De oogst verliep volgens Piet Baekelandt heel goed: "Dexter heeft een groot oogstvenster doordat hij goed vast
en gesloten is. De kwaliteit gaat niet zo snel achteruit. Zelfs toen we pas 2 dagen
later oogstten, bleven de bloemkolen vrij vast. De oogst ging makkelijk door
het opgerichte type met een klein snijvlak. Mooi meegenomen was ook dat
we uniforme kolen hebben geoogst. We hadden een hoog oogstpercentage door weinig afvallers. Diepvriesbedrijf Ardo was ook tevreden. De bloemkool was sneeuwwit en mooi vast. Zonder problemen hebben we mooie roosjes met korte steeltjes van AA-kwaliteit kunnen leveren." Het komend jaar wil de teler Dexter 2 of 3 keer planten. Hij denkt aan 5, 10 en 15 jul.

Bron: Vollegrondsgroentenspecial Rijk Zwaan
Publicatiedatum: