Nieuwe druppelwaterverslag Blgg

Tuinders moeten regelmatig het druppelwater laten onderzoeken

Telers in de glastuinbouw sturen de bemesting op basis van een mat- of drainwateranalyse. Dat diverse factoren de samenstelling van het uiteindelijke druppelwater kunnen beïnvloeden, wordt niet altijd beseft. Blgg adviseert daarom regelmatig het druppelwater te laten onderzoeken en heeft hiervoor een nieuw verslag ontwikkeld. Zo ontvangen de telers overzichtelijke informatie voor een goede controle of het juiste meststoffenrecept is aangemaakt.

Een van de belangrijkste argumenten om het druppelwater te meten, is het controleren of het recept in de A en B bak goed aansluit bij het recirculatiewater. Een belangrijke factor waardoor het druppelwater anders van samenstelling kan zijn dan verwacht, is de variatie in hoeveelheid, concentratie of samenstelling van het drainwater dat bijgemengd wordt. Deze is namelijk lang niet altijd constant. Ondanks dat een EC voorregeling of volumeregeling aanwezig is, kan de nutriëntensamenstelling veranderen. Een wijziging in het druppelwater is dan meteen het gevolg.

Op het nieuwe druppelwaterverslag van Blgg staan de analyseresultaten in een kolom gepresenteerd. De gemeten analyseresultaten worden omgerekend naar de standaard EC. Deze omgerekende cijfers worden vergeleken met de standaard voedingsoplossing en het verschil wordt berekend. Telers kunnen controleren of dat verschil overeen komt met de aanpassingen die gedaan zijn op basis van teeltstadium of naar aanleiding van een mat- of drainwateranalyse. Tevens wordt er een vergelijking gemaakt tussen de gemeten EC en pH en de ingestelde druppel EC en pH.

Met behulp van gekleurde balken worden de verschillen nog eens helder weergegeven. Daarnaast bevat het verslag ook duidelijke grafieken die de kationensamenstelling tonen. Met deze veelheid aan informatie kan de teler goed beoordelen of het druppelwater de juiste samenstelling aan nutriënten heeft.

Bron: Blgg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven