Trianum en de technieken Uvc-Meto en Canopy Density Spraying genomineerd

Nominaties Innovatieprijs Gewasbescherming bekend

Voor de Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming zijn het middel Trianum en de technieken Uvc-Meto en Canopy Density Spraying genomineerd. Op basis van vijf criteria behaalden zij de beste score van alle inzendingen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de kennisbijeenkomst van Schone Bronnen op 5 maart 2009.


 
De convenantpartners LNV, VROM, LTO, Vewin, Nefyto, Agrodis, Plantum en UvW willen graag duurzame gewasbescherming stimuleren door het uitreiken van de Innovatieprijs Duurzame Gewasbescherming. Voor deze prijs zijn 22 inschrijvingen ontvangen. Een deskundige jury onder leiding van Hans Alders heeft alle inzendingen op de volgende punten beoordeeld:

1. Mate van vernieuwing
2. Bijdrage aan geïntegreerde gewasbescherming
3. Milieuresultaat
4. Potentiële praktische toepasbaarheid
5. Kosten en baten
 

Nominaties

Drie inschrijvingen die volgens de jury het beste scoren op de verschillende criteria zijn genomineerd voor de prijs. Dit zijn in willekeurige volgorde:
  • Trianum, Biologisch gewasbeschermingsmiddel en plantversterker ontwikkeld door Koppert Biological Systems;
  • Canopy Density Spraying, Gewasafhankelijke gewasbeschermingstechniek ontwikkeld door PRI;
  • Uvc-Meto, Automatische belichtingswagen voor het toedienen van ultraviolet licht in glastuinbouwgewassen ontwikkeld door Berg Product BV.

Andere inzendingen

De jury is positief verrast door de variatie aan inzendingen: van alternatieve middelen, niet-chemische technieken, technieken voor lage middeldosering, nieuwe voorlichtingsinstrumenten tot projecten voor duurzame gewasbescherming. De jury vindt voorlichtingsinstrumenten zoals de aaltjeswijzer en projecten zoals Zuiver Water belangrijk omdat deze een breed bereik hebben. Ook een aantal andere inschrijvingen zijn interessant, maar hebben soms onvoldoende milieuresultaat of zijn alleen gericht op een enkele teelt. Alle innovaties zijn te vinden op http://www.clm.nl/projecten/innovatieprijs.html. De jury moedigt alle inschrijvers aan de innovaties verder te ontwikkelen.
 

Prijsuitreiking

De winnaar wordt bekend gemaakt op de kennisdag van Schone Bronnen op 5 maart 2009. De drie genomineerde innovaties zullen te zien zijn in een korte film. De winnaar ontvangt een geldbedrag en extra promotie van de innovatie.

Klik hier voor achtergrondinformatie over de nominaties

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven