Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank luidt alarmklok tuinbouw; 15% stoppers verwacht

Rabobank steekt dit en volgend jaar veel minder geld in nieuwe kassen voor de tuinbouw dan de afgelopen jaren. Tegelijkertijd steunt de bank eenderde van alle telers met extra kredieten. De glastuinders worstelen met de zwaarste crisis die ze in jaren hebben gehad. De tuinbouw, die decennialang kon buigen op een succesvolle aanpak van groei, innovatie en internationalisatie, zit klem door een combinatie van hoge kosten en lage opbrengsten. "Het is een harde tijd", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO in het FD.

In 2008 en 2009 stroomt nog maar de helft van de gebruikelijke € 1 miljard naar nieuwe projecten in de glastuinbouw, verwacht Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw bij Rabobank. De bank, de grootste financier van de agrarische sector, is voorzichtig bij grote projecten, maar ook de ondernemers zelf laten het massaal afweten, aldus Oosthoek. Uitzonderlijk is dat alle sectoren slecht draaien. Groententelers maken geen goede prijzen meer doordat ze zwak staan in de onderhandelingen met de grote retailers.Die hebben hun macht de afgelopen jaren verder vergroot door fusies. De kredietcrisis en economische recessie kwamen daaroverheen.

Rabobank voorziet dat 15% van de 5500 kwekers de malaise niet zal overleven. De afgelopen jaren lag het percentage stoppers tussen 6 en 7. Enkele tientallen bedrijven stevenen rechtstreeks op een faillissement af. Gebruikelijk was dat elk jaar maar een paar kwekers het loodje legden. Bloemenkwekers gaan zwaar gebukt onder de sterke concurrentie van sierteeltproducten uit vooral Afrika. Hun export daalde na een lange periode van expansie dit jaar met 2%.

De problemen in de sector zijn zo ernstig dat de branche en de overheid in de zomer rond de tafel zijn gaan zitten. Dit leidde enkele weken geleden tot een pakket stimuleringsmaatregelen van € 148 mln. Afgesproken is onder meer een versoepeling van subsidieregels voor investeringen in projecten voor duurzame energie.

Bron: Financieel Dagblad
Publicatiedatum: