Gemeente Alkemade moet bestemmingsplan voor glastuinbouw herzien

De gemeente Alkemade moet een nieuw bestemmingsplan opstellen voor het tuinbouwgebied bij Roelofarendsveen. Hierin moet de mogelijkheid opgenomen worden om sloten te dempen zodat er grotere kassen gebouwd kunnen worden. De provincie Zuid-Holland verlangde dat al van de gemeente en keurde om die reden het gemeentelijk bestemmingsplan voor het tuinbouwgebied af. De gemeente ging daar tegen in beroep. Dat beroepschrift werd op 26 november door de Raad van State ongegrond verklaard.

Volgens het college van burgemeester en wethouders van Alkemade bestaat er in het gebied bij Roelofarendsveen geen behoefte aan grote kavels. Kavels van 1 tot 2 hectare zijn uitstekend voor de specifieke teelten die er plaatsvinden. Ook het feit dat er beperkingen aan de bouwhoogte in het bestemmingsplan staan, zou de ontwikkeling van de tuinbouw in het gebied niet in de weg staan. In het verleden zijn er nooit verzoeken om overschrijding van de bouwhoogte ingediend.

De provincie Zuid-Holland bestrijdt de visie van het gemeentebestuur en oordeelt dat moderne glastuinbouw bij Roelofsarendsveen niet mogelijk is onder de door de gemeente gestelde voorwaarden. Het bestemmingsplan zou daarom niet stroken met het streekplan. De Raad van State deelt die visie.

Klik hier voor de uitspraak van de Raad van State

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven