Compenseer gevolgen teruglopend organische stofgehalte met humuszuren

Met geconcentreerde humuszuren kunt u de bodemvruchtbaarheid en daarmee uw gewasopbrengst snel en eenvoudig verbeteren. De humuszuren compenseren de gevolgen van een teruglopend organische stof-gehalte. Organische stof is zowel op klei- als zandgronden belangrijk. Op kleigrond zorgt organische stof voor een betere structuur (lucht- en waterverhouding) en minder slempgevoeligheid. Op zavel- en zandgronden zorgt het voor een betere waterbinding en beter vasthouden van voedingsstoffen. Voert u organische stof aan met bijvoorbeeld compost of stalmest, dan voert u ook grote hoeveelheden stikstof en fosfaat aan. Daardoor heeft u minder ruimte voor aanvoer van kunstmest. Gebruik van geconcentreerde humuszuren is daarom een prima alternatief. Veel sluitkooltelers hebben de afgelopen jaren goede ervaringen met Humifirst.

Gezondere bodem, betere beworteling

Humuszuren zorgen ervoor dat voedingsstoffen en water beter in de teeltlaag worden vastgehouden en zo beter beschikbaar zijn voor de plant. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent in samenwerking met de Bodemkundige Dienst van België in 2007. De opname van mineralen verloopt met Humifirst efficiënter. Zo verbetert onder andere de opname van fosfaat, waardoor u kunt besparen op bemesting met (kunstmest)fosfaat. Humifirst heeft daarnaast een positieve invloed op de wortelontwikkeling van de plant. Zo slaat het gewas eerder aan en is het eerder en beter bestand tegen chemische en mechanische onkruidbestrijding. De gezondere bodem en betere beworteling zorgen tevens voor hogere opbrengsten. Proeven in 2006, 2007 en 2008 op de Oostwaardhoeve onderstrepen dit. Primeurtelers die Humifirst gebruikten konden de afgelopen seizoenen vaak ruim een week eerder oogsten dan gemiddeld.

Eenvoudig gebruik

U kunt Humifirst inzetten als vloeibaar product via de trayplaatbehandeling en/of volvelds spuiten (50 liter per ha) voor het planten. Uw meststoffenleverancier kan u Humifirst ook leveren als onderdeel van een blendmeststof voor de basisbemesting. Informeer bij uw leverancier naar de mogelijkheden.

Boriumvoorziening

Een goede boriumvoorziening is in de sluitkoolteelt belangrijk om groeistoornissen te voorkomen. Het afgelopen seizoen bleek in de praktijk dat op percelen, waar borium werd gegeven, ‘inwendig zwart’ duidelijk minder voor kwam. U kunt borium in het voorjaar al geven als onderdeel van een blendmeststof voor de basisbemesting. Vraag uw meststoffenleverancier naar de mogelijkheden.

Piet-Jan Voorwinden, Triferto

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven