Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uniek initiatief krijgt stroom van kassen en voert afvalwarmte naar kassen terug

27 november stemt Wieringermeer over datacenter Agriport A7

Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er in Wieringermeer een groot datacenter dat zijn stroom van omliggende glastuinders betrekt en zijn afvalwarmte naar diezelfde kassen afvoert. Het datacenter van 20.000 m² zou moeten komen op Agriport A7, een bedrijfsterrrein waar momenteel vooral tuinbouwbedrijven gevestigd zijn. Omdat het bestemmingsplan aangepast moet worden om de bouw mogelijk te maken, is toestemming van de gemeenteraad nodig. Gaat de gemeenteraad akkoord, dan kan de bouw in het derde kwartaal van 2009 beginnen. Het datacenter kan dan een jaar later in gebruik genomen worden, zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7 tegen iSpam.



Het datacentrum zal zijn stroom voor een groot deel betrekken van de omliggende glastuinders, die zich hebben verenigd in de Energie Combinatie Wieringermeer. De kassen gebruiken een warmte-kracht-koppeling-installatie voor de verwarming van de kas en de opwekking van stroom. Omdat lang niet alle opgewekte stroom voor de kassen zelf nodig is, wordt een deel aan het datacenter geleverd. Dat heeft een energiehonger van naar schatting 50MW. De gezamenlijke bedrijven zullen met de komst van de uitbreiding van Agriport over twee 150kV-trafostations beschikken, zodat een dubbele aansluiting, nodig voor back-up, voor het datacenter mogelijk is. Op zijn beurt zal het datacenter zijn afvalwarmte naar de kassen afvoeren, zodat deze minder hoeven te stoken.

Burgemeester en wethouders van Wieringermeer staan achter het plan en noemen het een 'uniek initiatief' dat 'kansen biedt om de duurzaamheid van beide bedrijfstakken te versterken'. Ook Milieufederatie Noord-Holland steunt het initiatief en claimt dat er een CO2-besparing van 800 ton per jaar mee kan worden gerealiseerd. Op 27 november gaat de gemeenteraad over de herziening van het bestemmingsplan besluiten.

Bron: Tweakers.net
Publicatiedatum: