Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sale&lease-back op laag pitje

Tuinders financieren nieuwe kassen vrijwel niet meer met sale&lease-back. De aangekondigde versoepeling van de voorwaarden voor de groenlabelkas kan sale&lease-back weer wat aantrekkelijker maken. De investering in kassen staan toch al op een laag pitje. De hoge energieprijs en de slechte productprijzen hebben de investeringslust van tuinders flink getemperd. Maar de hoge eisen voor groenlabelkas, GLK8, geven de doorslag.

Zonder erkenning als groenlabelkas gelden de fiscale faciliteiten niet, die sale&lease-back aantrekkelijk kan maken. Zonder deze erkenning geen MIA, EIA en Vamil. De eisen uit de GLK8 zijn zo hoog dat vrijwel geen enkele investering in nieuwbouw eraan voldoet. Alleen kassen voor energie-arme teelten scoren op deze punten voldoende. "Er worden nauwelijks projecten op deze manier gefinancierd", zegt sectormanager Cor Hendriks van Rabobank Nederland.

Inmiddels heeft minister Gerda Verburg aangekondigd dat ze de eisen voor GLK8 wat soepeler maakt. Ten eerste hoeft een investering niet 25% energiezuiniger te zijn dan gangbaar, maar 15%. Dat was ook zo bij de vorige GLK7. De tweede versoepeling betreft de wateropslag. De eis voor GLK8 is nu dat tuinders voor 70% van hun waterbehoefte een eigen regenwateropvang moeten hebben. Dat wordt verlaagd tot 60.

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: