VIA stimuleert leden om buitenlandse werknemers te scholen

De VIA, Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars, neemt haar verantwoordelijkheid door samen met EduPer, bureau voor arbeidsmarktoplossingen, arbeidsmigranten te scholen. Dit zodat zij goed inzetbaar blijven op de Nederlandse arbeidsmarkt en in het land van herkomst. Door deze scholing komt de VIA enerzijds tegemoet aan de toenemende vraag van klanten van de leden naar goed geschoold personeel en anderzijds aan de vraag van buitenlandse werknemers om meer perspectief op de Nederlandse arbeidsmarkt te krijgen.

Vooral in de sectoren metaal, procesindustrie, logistiek, bouw en voedingsmiddelenindustrie is behoefte aan goed opgeleid personeel. De scholing die in samenwerking met EduPer wordt georganiseerd, richt zich op vakbekwaamheid, taalvaardigheid en cultuur. Met name de aandacht voor taalvaardigheid en cultuur zijn van belang voor het goed functioneren van arbeidsmigranten in de Nederlandse maatschappij. Wanneer de arbeidsmigranten het traject succesvol doorlopen, sluiten zij dit af met een officieel erkend (deel)certificaat.

T&S Groep, lid van de VIA, is op het moment al met honderd uitzendmedewerkers bezig met de door EduPer ontwikkelde opleidingstrajecten. Helm Cornelissen, directeur T&S Group: “Wij merken dat steeds meer werkgevers behoefte hebben aan personeel dat de Nederlandse of Engelse taal beheerst, bekend is met Nederlandse eisen ten aanzien van veiligheid of certificaten bezit voor vakopleidingen. Ook buitenlandse werknemers zelf staan positief tegenover het volgen van een opleiding. Op deze manier kunnen zij zich ontwikkelen en hebben ze een beter vooruitzicht op doorgroeimogelijkheden. Ook wij als bemiddelaar kunnen, in deze toch al lastige tijden voor de uitzendbranche, onze klant beter ondersteunen bij de personeelsinvulling.”

"Op de Nederlandse arbeidsmarkt ontstaat steeds meer vraag naar vakpersoneel”, aldus Gerlof Roubos, directeur van de VIA. “In de praktijk komt scholing van buitenlandse arbeidskrachten slechts mondjesmaat voor in Nederland. Wij stimuleren onze leden om hier meer aandacht aan te besteden. Dit verhoogt de motivatie van de werknemers en bovendien kunnen zij op termijn de opgedane kennis ook weer gebruiken in hun thuisland. Hiermee proberen we ook iets te doen aan de vermeende braindrain die in die landen ontstaat. Daarnaast komen we tegemoet aan de opdrachtgevers, die veel liever vakgeschoold personeel in dienst nemen dan iemand die alles nog in de praktijk moet leren."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven