Martien Duijndam van Themato:

"Met Trianum P behoren veel ziekten van het wortelgestel tot het verleden"

Phytium en andere voorkomende ziekten in de tomatenteelt, kwamen in het verleden ook voor in het gewas bij de pruimtomatenkwekerij Themato aan de Munnikenweg in Berkel en Rodenrijs. Met de nadruk op 'kwamen', want met de komst van het biologische middel Trianum P behoren veel ziekten van het wortelgestel tot het verleden én worden vele andere ziekten voorkomen door het sterkere gewas.

Een drukbezocht man is Martien Duijndam vandaag. Wanneer wij arriveren vertrekt net een aardbeienteeltvoorlichter en tijdens het interview arriveert ook de DLV teeltvoorlichter Henk Kalkman. Martien, samen met Tom en Theo Ammerlaan eigenaar van kwekerij Themato, houdt zich in hoofdzaak bezig met de teeltomstandigheden. "Via de contacten met teeltvoorlichters en specialisten blijf ik op het gebied van actualiteiten bij en word ik voorzien van een gedegen gewasbeschermingsadvies." Ook op het gebied van het telen van een gezond gewas laat Martien zich adviseren door onder andere Patrick Zuijderwijk, productmanager gewasbescherming bij Horticoop.


Productmanager gewasbescherming Patrick Zuijderwijk van Horticoop en teler Martien Duijndam.

Minder chemie

"Voorheen hadden we last van phytium en andere ziekten in het gewas. Duidelijk was dat ons gewas niet sterk genoeg was, het was kwetsbaar. Vooral merkbaar bij slechtere teeltomstandigheden en als dat ook nog in combinatie met een pepinomozaïekvirus was, was het probleem duidelijk zichtbaar", vertelt Martien. Patrick: "Twee seizoenen geleden heb ik Martien Trianum P geadviseerd. Eerst in de poedervorm, maar later, vanwege het gebruiksgemak, de vloeibare vorm. Vanaf het begin is toen iedere zes weken Trianum gedruppeld. De voorkeur is dat Trianum zelfs al preventief wordt gebruikt tijdens de opkweek. Doordat er vanaf het allereerste begin Trianum wordt ingezet ontneem je bodemziekten, zoals fusarium en phytium en
dergelijke, de kans om zich te vestigen."

Ook teeltvoorlichter Henk van DLV is enthousiast: "Sinds Carbendazim bij de verboden middelen hoort, adviseer ik vaak Trianum. Dit middel is een prima biologisch alternatief." Martien licht toe: "Na het eerste seizoen konden we constateren dat we een vitaal tomatengewas hadden staan met een gezond wortelstelsel. Daarnaast was de conclusie dat we veel minder chemie nodig hadden gehad en dus dat het gewas veel steviger ‘in de schoenen’ stond tegen ziekten en plagen."

Gevoel

Door het positieve gevoel over de resultaten van het eerste seizoen, werd ook aan het begin van de teelt in het tweede seizoen Trianum gedruppeld. "Telen doe je vaak ook op gevoel", aldus Martien. "Soms is een schade of een ziekte nog niet te zien maar voel je als kweker het intuïtief aan en daar handel je dan naar. Trianum verhoogt de weerstand van het gewas, waardoor duidelijk plantversterking optreedt. Met als resultaat een gezond gewas, minder vatbaar voor plagen, een prachtig eindproduct én een besparing op de kosten van de chemische middelen."

Meetbaar

Een ‘meetbaar’ resultaat is moeilijk volgens Patrick. "De positieve resultaten zijn vooral zichtbaar aan het gewas bovengronds, het goed en gezond uitziende wortelstelsel ondergronds en het wegblijven van bodemziekten. Natuurlijk is een mooi gewas pas compleet als alle overige teeltomstandigheden ook zo optimaal mogelijk zijn. In het afgelopen teeltseizoen hebben we een monster genomen om te kijken in hoeverre Trianum zijn werk doet. Uit dit monster is gebleken dat de schimmel Trichoderma aanwezig is op de wortels en dat Trianum het de schadelijke
bodemschimmels zo moeilijk mogelijk probeert te maken. Trianum doet waarvoor het
is bedoeld!"

Bron: HortiScope

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven