Nieuw ijsslaras Diamantas klaar voor het grote werk

Het nieuwe ijsslaras Diamantinas RZ heeft in het seizoen 2008 bewezen klaar te zijn voor het grote werk. Het ras is voor elk marktsegment zeer kritisch beoordeeld én goed bevonden. Voor de plantenkweker geeft Diamantinas een zeer uniforme en stevige plant op de bak. Als teler verwacht u een prima veldstand met nagenoeg geen afwijkers. Diamantinas voldoet hieraan. Daarnaast verlangt men een gelijkmatige groei met een prima bolvorming en een hoog slagingspercentage. Wat het laatste betreft: Diamantinas haalde bij een aantal telers bijna de 100%.Voor de verse markt wordt gevraagd naar een ijssla met een groenere kleur van de bol die een prima houdbaarheid en versheid uitstraalt. Ook aan deze criteria voldoet het ras tot volle tevredenheid van beide partijen. De snijderij heeft graag een bol die geen schot vertoont, een goede gelaagdheid kent en een mooie inwendige kleurvariatie heeft. Tevens wil men geen bladluis en is rand uit den boze. Resultaten bij de snijderijen bevestigen dat ook hier Diamantinas hoog scoort.

Ras voor elk segment

Diamantinas heeft in de proeven van 2007 en 2008 bewezen dat het ras een verbetering is op slagingspercentage en oogstzekerheid voor elk segment en in elk teeltseizoen. Het ras heeft een frisgroene bladkleur en de bol heeft voldoende omvang met een flexibele bolvulling. Flexibele bolvulling wil zeggen: de gelaagdheid is niet plat, maar enigszins gebobbeld. Dit zorgt voor enige bolruimte wat het oogsttraject iets verruimt. Het ras kent dus een lang oogstvenster, wat een voordeel is als u de ijssla wat langer wilt laten staan.

De mooie onderzijde van de sla is altijd goed gesloten. Het dikke, stevige en gelaagde blad geeft extra kwaliteit aan het product en bevordert het oogstgemak. Voor de snijderijen heeft deze gelaagdheid als voordeel dat de bladstructuur iets meer volume geeft in de verpakking. Ook kenmerkend voor Diamantinas is zijn uitstekende smaak; een extra plus die steeds meer gaat spelen in de belevingswereld van ijssla.

Het teelttraject van Diamantinas RZ

Elk ras heeft een optimaal teeltseizoen. Diamantinas is het hele seizoen inzetbaar.
Toch heeft ook dit ras een periode waarin het extra goed scoort. Uitstekend zijn de oogstresultaten vanaf planting week 12 tot einde seizoen. Diamantinas kan in de eerste oogstweken een wat tragere bolvulling geven, de oogstresultaten van 2008 gaven dit aan.

De inzetbaarheid van Diamantinas is:

  • zaaien vanaf week 1 t/m week 32.
  • planten van week 9 t/m week 35.
  • oogsten van week 19 t/m week 46.
Eventueel kan men in de eerste zaaiweken ook kiezen voor rassen als Platinas RZ, Silvinas RZ of Argentinas RZ.

Voldoende voeding voor de beste kwaliteit

De teelt van Diamantinas vraagt geen speciale bemestingsaanpassingen. Proeven bij allerlei rassen en alle soorten gronden gaven geen verschillen weer. De goede resultaten die met Diamantinas in vergelijking met andere rassen behaald zijn, bewijzen dat. Toch houden onze rassen wel van voldoende voeding, liever iets te hoog dan te laag. De groei en kropsnelheid met behoud van kwaliteit vragen hierom. Een bemestingsproef in Fijnaart liet de beste kwaliteit zien op de
veldjes met voldoende voeding.

Bron: IJsslaspecial, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven