Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees Ruhé van LTO Noord Glaskracht:

"Toekomst Drentse glastuinbouw ligt in de groenten"

De beste toekomstkansen voor de Zuidoost-Drentse glastuinbouw liggen in een verdere versterking van met name de groenteteelt. Ook de teelt van sier- en perkplanten voor de actieverkoop in super- en bouwmarkten biedt perspectieven voor het gebied. Dat zegt voorzitter Cees Ruhé van tuindersorganisatie LTO Noord Glaskracht in reactie op het faillissement van rozenkwekerij De Trompet, het eerste en tot dusver enige bedrijf dat is neergestreken op het nieuwe tuinbouwcentrum Rundedal bij Klazienaveen. Zoals deze krant aankondigde, werd de surseance van betaling waarin het bedrijf sinds 6 november verkeerde, gisteren omgezet in een formeel faillissement.

"De Trompet is een mooi bedrijf; dat zal allicht verkocht worden", aldus tuindersvoorman Ruhé. "Het is alleen de vraag hoever de bank daarvoor met de prijs zal moeten zakken." Ruhé, zelf tuinder in Erica, hoopt dat een groententeler de lege plek inneemt. Die zou het groeiende groenten-cluster in de regio versterken en tegelijkertijd profiteren van schaalvoordelen. De teelt van paprika's, komkommers en tomaten in het gebied heeft de laatste jaren voldoende omvang bereikt om in de regio gezamenlijke voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld transport en handel van de grond te krijgen.

Het jongste initiatief is de vestiging van een exportcentrum door groentegroothandel en -exporteur Haluco. Die opent komend voorjaar een centrum van waar uit noordelijke kasgroenten vanaf najaar kunnen worden gebundeld voor de export naar Noord-Duitsland en Scandinavië. Nu lopen deze stromen nog goeddeels via het Westland, straks gaat 80 procent van alle groenten uit het Noorden via het nieuwe distributiecentrum. Haluco betrekt daarvoor in eerste instantie enkele leegstaande loodsen bij zijn bestaande locatie in Nieuw-Amsterdam, maar wil eind volgend jaar een nieuw exportcentrum bouwen bij Klazienaveen. Dat levert 10 tot 20 arbeidsplaatsen op.

Dergelijke initiatieven zijn op het moment perspectiefrijker dan de sierteelt, stelt Ruhé. "In de rozenteelt staan de rendementen sinds drie, vier jaar erg onder druk door de import uit Afrika. Kwekers als Bazuin zoeken daar een antwoord op in nieuwe varianten, met populaire kleuren of langere houdbaarheid. Maar die ontwikkeling gaat razendsnel en is erg trendgevoelig: als je toevallig niet de goeie soort hebt, verdien je niks. Zeker niet, nu de topprijzen even voorbij zijn door de slechte conjunctuur".

Verantwoordelijk wethouder Jan Kuper van de gemeente Emmen wil niet reageren op de vraag wat het faillissement betekent voor de toekomst van het Rundedal. Het gebied is met tientallen miljoenen aan overheidssubsidie aangekocht en is aangewezen als een van de tien overloopgebieden in het land waar tuinders voor wie in het Westland geen plaats meer is, grootschalige nieuwe bedrijven zouden kunnen opzetten.

Alleen al de gemeente Emmen stak 55 miljoen in het Rundedal, de grootste investering van het gemeentebestuur sinds de oorlog. Toenmalig landbouwminister Veerman gaf in 2004 het startschot voor de aanleg. De gehoopte intocht bleef echter steken op één bedrijf: De Trompet van tuindersfamilie Bazuin uit Berkel en Rodenrijs.

Wethouder Kuper speculeerde onlangs publiekelijk op een nieuwe industriebestemming voor een deel van het 160 hectare metende gebied. Volgens ingewijden is dat echter op korte termijn niet mogelijk. Er zou nog zeker vier jaar een verplichting op het gebied rusten om het te ontwikkelen tot locatie voor duurzame glastuinbouw omdat de gemeente daarvoor 9 miljoen heeft gekregen van de rijksoverheid.

Bron: Dagblad van het Noorden
Publicatiedatum: