Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komkommerteler Jac Dings teelt 3 hectare Euphoria RZ aan de hogedraad

"Meerarbeid hogedraadteelt gecompenseerd door kwaliteit"

Na serieuze proeven in 2006 en 2007, startte Jac Dings in 2008 met 3 hectare Euphoria RZ aan de hogedraad. "Uit mijn proefresultaten kwam Euphoria als beste uit de bus", vertelt Dings. "Dit ras levert prima kwaliteit zonder concessies te doen aan productie. Vooral de cijfers voor bladafsplitsing waren goed en dit is belangrijk voor een hoge opbrengst." De gedetailleerd bijgehouden proeven leverden Jac Dings volop cijfermateriaal op waarmee hij zich planmatig kon voorbereiden op de hogedraadteelt van 2008. "Ik was vooral benieuwd naar de arbeidsgegevens. Ook konden we via de proeven een gevoel voor de hogedraad ontwikkelen; ervaring opdoen. Heel belangrijk!"



Onbalans is ellende

"Het werd ons al snel duidelijk dat je bij een hogedraadteelt continu op snelheid moet telen. Balans is heel belangrijk. Laat je daarom niet verleiden tot een te hoge plantbelasting, want bij teveel komkommers gaat het mis. Daarom hebben wij, ongeacht de kracht van de plant, vanaf blad 6 om en om gesnoeid. Het gewas blijft dan gezond en je houdt snelheid op de vruchten. Als je kijkt naar productie is voor een hogedraadras vooral de bladafsplitsing van belang. Immers, meer bladeren betekenen meer komkommers en dus een hogere opbrengst. Met ons snoeibeleid haalden we een opbrengst gelijk aan 46% van het aantal bladeren per m², ofwel 105 komkommers per m² over het gehele bedrijf (de proeven scoren ietsje hoger)."



Stengeldichtheid van 3

“We zijn op 26 januari met 1,5 plant per m² gestart. De bedoeling was om naar een dichtheid van 3 stengels te gaan door een kop bij te maken. Je wilt immers voldoende gewas in april en mei hebben. Helaas kregen de planten last van broeikoppen en moesten we toch toppen. Pas op het 28e blad, normaal zou je dat op het 22e blad doen. Daarna gingen we met 2 scheuten verder. Het toppen viel precies in een lastige periode. Je zit vlak tegen de oogst aan. Toch kregen we perfecte scheuten. En dat is voor een deel toch de verdienste van die groeikrachtige Euphoria. Helaas ging het 2 weken later mis. In week 13 doken er onverwachts splijtkoppen op. We hebben gewoon doorgeteeld, maar de arbeidsnorm stond 2 weken lang flink onder druk. Gelukkig is het daarna niet meer voorgekomen."



Telen op hoog niveau

"Ja, de teelt is best goed verlopen. We hebben met Euphoria puur klasse 1 geleverd én een hoge productie gehaald. De meerarbeid is in financieel opzicht zeker gecompenseerd door de kwaliteit. We hadden slechts 1 à 2% klasse 2, terwijl je normaal zo op 8% zit. Met hogedraad teel je eigenlijk op een hoger niveau: je moet eerst investeren in arbeid voordat je kunt oogsten. En bij de hogedraad is het belangrijk om planmatig te telen. Je moet de plant leren lezen en dat kan alleen wanneer je heel nauwkeurig alle gegevens bijhoudt, van datum eerste bloei oogstbare vruchten tot de lengte van internodiën. Dit cijfermateriaal heb je nodig om de teelt te onderbouwen. Dit jaar heb ik in ieder geval veel geleerd. Met deze ervaring hoop ik volgend jaar de productie te kunnen opschroeven. Ik geloof dat het kan."

Bron: Special Komkommer, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: