Cellen kunnen zelfs op de maan worden geplaatst

GrowTechnology heeft het HortiHotel ontworpen

Het HortiHotel is een klimaatcel die ontwikkeld is voor reguliere teelt en met name opkweek van jonge plantjes. Door een groot aantal verschillende innovaties met elkaar te combineren is het HortiHotel een duurzaam en vernieuwend geheel geworden. Onafhankelijk van buitenomstandigheden telen is mogelijk in het HortiHotel, doordat het een gesloten systeem is. Alle groeifactoren worden optimaal voor de planten gedoseerd. Ruimte kan optimaal benut worden door op elkaar gestapelde teeltlagen. De cellen kunnen overal geplaatst worden; in de woestijn, op de Noordpool, op zee, onder de grond en uiteindelijk zelfs op de maan!Teeltkarren

Het HortiHotel wordt voorzien van teeltkarren. Op die karren worden planten in meerdere lagen boven elkaar geteeld. De hoeveelheid lagen is afhankelijk van de hoogte van de planten. Telen met gestapelde teeltlagen is een zeer effici├źnte manier van ruimtegebruik. Met deze karren zijn de planten gemakkelijk verplaatsbaar in verschillende logistieke (automatische) systemen. De karren zijn licht van gewicht, wat de verplaatsing vereenvoudigd en de belasting voor personeel en apparatuur verminderd. Voor een goede lichtreflectie zijn de teeltkarren in het wit gepoedercoat. Door deze juiste afwerking van de teeltkarren en de klimaatcel is het eenvoudig om alles na een teelt grondig te reinigen. Dit verlaagt de ziektedruk in de volgende teelt en vermindert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

LED-verlichting

Onafhankelijk van buitenomstandigheden telen betekent geheel zonder natuurlijk daglicht telen. Daarom worden alle teeltlagen op de teeltkar voorzien van assimilatiebelichting. Hiervoor heeft Grow de Grow-LED-Papillon HH (HortiHotel) ontwikkeld en deze zal worden verkocht door Lights Interaction Agro. De assimilatiebelichting met led-verlichting kan worden gemonteerd op de teeltkarren. De Grow-LED-Papillon HH werkt in nabije toekomst op hoogspanning wat slechts een energieverlies heeft van 1% (i.p.v. 20% bij laagspanning). Telen zonder natuurlijk daglicht heeft als grootste voordeel dat alle licht- en donkerperiodes te beheersen zijn. De nachtduur kan worden geminimaliseerd, zodat er meer teeltdagen in de week kunnen geplaatst kunnen worden. Dit verkort de teeltduur aanzienlijk. De optimale lichtkwaliteit voor de groei van planten bestaat uit een combinatie van verschillende lichtkleuren en verschillende lichtsterktes. Daarom kunnen met de Grow-LED-Papillon HH verschillende lichtkleuren onafhankelijk van elkaar aangestuurd en gedimd worden.

Gassamenstelling

Om in het HortiHotel de ideale groeiomstandigheden te genereren mag revolutionaire klimaatregeling natuurlijk niet ontbreken. In het HortiHotel wordt het klimaat geregeld door SercoScience. Deze klimaatregeling wordt verkocht door Sercom. Alle plantlagen op de teeltkarren moeten volgens teeltrecept voorzien worden van de benodigde groeifactoren. Het teeltrecept kan afgestemd worden op de behoeften van de planten en niet op wat er toevallig beschikbaar is. Het teeltrecept kan worden gekoppeld aan een ERP-systeem, samen met de zeer homogene omstandigheden maakt dit de teelt, afzet en arbeid zeer nauwkeurig te plannen.

Temperatuur, luchtvochtigheid (eigenlijk vochtconcentratie in gas), licht, en CO2 worden gecontroleerd toegevoegd. In het HortiHotel wordt het water dat door de planten verdampt wordt weer opgevangen en hergebruikt. Bij het ontvochtigen van de retourgas wordt een energiebesparing van tenminste 35% gerealiseerd! Er wordt geen gebruik gemaakt van lucht van buitenaf dus er is dus enkel gascirculatie
en geen ventilatie. Door de gascondities (gassamenstelling) in de teeltruimte aan te passen kunnen lage O2-gehaltes gehaald worden. Weinig O2 in de lucht leidt tot; lage respiratiesnelheden, lager risico op ziekten en hoge fotosynthesesnelheden.
Een optimaal groeiklimaat geeft het beste resultaat!

Voor meer informatie:
Tanja Huijben
Grow Technology
Duikerweg 7A
5145 NV Waalwijk
Tel: 0416-316779
Fax: 0416-316579
Mob: 06-46705315
www.grow-inIT.com
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven