Fotoreportage persreis (42 foto's)

Kali: van mijn tot big-bags

Tholen - K+S is een belangrijke speler in de markt van de kali. In de buurt van Kassel wordt een groot deel van de kali en magnesium gewonnen. De mijn Werra bevat 4600 km tunnels. Ieder jaar wordt er 38.9 miljoen ton materiaal gedolven waar 8.1 miljoen ton aan kali en magnesium produkten van wordt gemaakt. Indrukwekkende cijfers. We hebben een kijkje mogen nemen in de keuken van K+S.


De pers in de mijn

Stukje historie

Kali en zout komt uit gebieden waar lang geleden ooit zee was. 200 miljoen jaar geleden kwam de zee tot Kassel (bij de voormalig grens van Oost- en West-Duitsland). Het verschuiven van de aardlagen heeft gezorgd voor enorme hoeveelheden zoutafzettingen.

Kort reisverslag in de kalimijn

Binnen een minuut dalen we tot 500 m diep. Daar staan auto’s klaar die ons 20 km onder de grond rondrijden. Met ongeveer 35 km p/uur rijden we naar shovels en 'zoutschrapers'. Er wordt gezegd: "Ga niet staan, anders hoef je de komende 25 jaar niet meer naar de kapper". In de krochten der aarde worden laadbakken mineralen geschept en afgevoerd. We bereiken een diepte van 800 meter en vinden daar een kristalgrot.


Produktieproces

Na het winnen van de mineralen worden deze vervoerd naar de fabriek die er boven staat. Daar worden de verschillende elementen gescheiden door een electrostatisch scheidingproces, mineralenuitspoeling in een hete zoutoplossing, en de opdrijvende kracht door toevoeging van luchtbellen. Dit hele proces beslaat slechts een half uur. Omdat de mineralen als stof uit dit proces rollen, worden ze samengevoegd en is het voor agrariërs te doseren.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Voor meer informatie:
Jaap Brink
K+S Benelux
Stationsweg 5A
4811 AX Breda
Tel: 076-5645040
www.kalibenelux.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven