Jaap Brink van K+S:

"De prijs van kali zal verder gaan stijgen"

Tholen - De prijs van kali heeft het laatste jaar een enorme vlucht genomen. De agrariër heeft diep in de buidel moeten tasten om aan het materiaal te moeten komen. Het is onmisbaar voor het gewas. "De hoge prijzen hebben er voor gezorgd dat er driftig naar alternatieven wordt gezocht. Maar het valt niet mee om dezelfde resultaten te behalen als met kali", aldus Jaap Brink van K+S.


Jaap Brink en Wim Pacolet, respectievelijk area manager K+S Nederland en area manager K+S België en Luxemburg

De prijs wordt bepaald door het spel van vraag en aanbod. De markt doet haar werk. De vraag is toegenomen door de bevolkingsgroei, gebruik van biobrandstoffen en toegenomen mogelijkheden van het product (zoals in voeding). Deze factoren zullen zo maar niet veranderen. De verwachting is dat de prijs op dit hoge niveau blijft of verder zal stijgen. Vorige week meldde de media dat de productie met een kwart teruggeschroefd wordt. Wim Pacolet, (K+S), geeft aan dat de voorraden vol zitten en het nu rustig is in de markt.

"De prijs van kali houdt ook verband met de prijs van ureum en fosfaten. Die dalen sinds korte tijd en nemen de kali mee. Dat zal van korte duur zijn", zegt Wim Pacolet. "Het is het gevolg van speculaties van agrarische producten in de markt. De uitgangspunten veranderen niet, dus op lange termijn blijft deze bemesting een kostbare aangelegenheid."

Het verhaal gaat, dat er een tekort komt aan deze mineralen. Volgens dhr. Ernst Andres, managing director van K+S, is er echter nog genoeg. Vooral in Rusland, Canada, Duitsland, Zuid-Afrika en Argentinië is nog voldoende te delven. Het bedrijf heeft plannen om nieuwe mijnen te gaan ontginnen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Voor meer informatie:
Jaap Brink
K+S Benelux
Stationsweg 5A
4811 AX Breda
Tel: 076-5645040
www.kalibenelux.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven