Perceelskeuze en schimmels; regeren is vooruitzien

Ken uw grond. Denk nu al na over de grondkeuze. Waar komen de vroege bedekte teelten? Want die grond mag niet besmet zijn met de lastige Sclerotinia-schimmel. Curatieve, dodende middelen tegen deze schimmel zijn er niet. Daarom zal grondkeuze zeer belangrijk zijn, maar ook een preventieve maatregel als het toepassen van de antagonist Coniotirium minitans, met de merknaam Contans neemt de laatste jaren toe. Dit is dan veelal beperkt tot de eigen percelen of de langdurige huurgronden.

Want besef dat één behandeling niet alle Sclerotinia-sporen op zal ruimen. Na enkele malen herhalen is wel heel duidelijk een lagere aantasting waarneembaar.
Zo is ook de Pythium grondgebonden. De omstandigheden bepalen ook hierbij of er aantasting plaatsvindt. De werkwijze direct vanaf de pallet planten geeft meer risico op deze zwakteschimmel. Afgelopen jaar is op diverse bedrijven ervaring opgedaan met de antagonistische schimmel Trichoderma (merknaam Trianum). Vooral bij gevoelige teelten, rassen en gronden is minder wegval waargenomen indien de potjes behandeld waren. Besef dat deze behandeling al in de potgrond gedaan wordt, dus vooraf overleg met de plantenkweker is noodzakelijk. Maatregelen vooraf kunnen problemen in de teelt voorkomen. Regeren is vooruitzien, dat geldt ook op het tuinbouwbedrijf.

Bron: H. Pijnenburg, DLV Plant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven