Onkruidbestrijding in peen vergt meer vakmanschap dan voorheen

De onkruidbestrijding in peen was tot het afgelopen jaar vaak een kwestie van het aanpassen van de doseringen aan de grootte van het onkruid, en gaf over het algemeen weinig problemen om tot een goed resultaat te komen. Met het wegvallen van de Dosanex is een belangrijk breed werkend middel vervallen. In het afgelopen seizoen is veel geoefend met andere onkruidbestrijdingsstrategieën. Hierbij is veel gebruik gemaakt van een nieuwe herbicide in de wortelteelt; Sencor (metribuzin). De onkruidbestrijding in peen stond centraal in de gezamenlijke bijeenkomst van LTO Groeiservice en CAV Agrotheek BV op 6 augustus.

Op het bedrijf van Mts Punter zijn diverse wortelpercelen bezocht, waarbij veel is gevarieerd met de onkruidbestrijding. Tijdens de bijeenkomst is veel gediscussieerd over de te volgen strategie. In de basis voor opkomst is veelal een brede mix van bodemherbiciden ingezet met de middelen Stomp, Centium en Linuron, in een tweemix of zelfs driemix. Na opkomst zijn combinaties gebruikt van Linuron met Sencor, eventueel aangevuld met een insecticide, olie of uitvloeier. Hierbij werden met name de vroege teelten al snel geconfronteerd met de situatie dat de periode tussen het zaaien van de peen, en het bereiken van het veilige stadium, voor de toepassing van Sencor vrij lang is, waardoor ontsnapte onkruiden al een relatief groot stadium hadden voor met de na opkomst bespuiting gestart kon worden.

Verder in het seizoen is veel ervaring opgedaan met diverse doseringen Sencor, in combinatie met insecticiden en uitvloeiers. Hieruit is gebleken dat niet alleen de doseringen, maar ook de omstandigheden waaronder werd gespoten een forse invloed hebben gehad op het bestrijdingsresultaat. Met de juiste toepassing van combinaties zijn in het afgelopen seizoen verrassend goede resultaten behaald, waarbij zelfs zeer grote onkruiden werden bestreden. Een probleem dat overblijft is dat aardappelopslag niet meer te bestrijden is met de huidige middelen.

Aardappelopslag kan alleen nog mechanisch of met een kappenspuit worden bestreden. Tot slot van de bijeenkomst is een proefveld bezocht op het proefbedrijf Innoventis. In deze proef lag een potentiële nieuwe bodemherbicide voor de peenteelt, die de mogelijkheden voor onkruidbestrijding verder kan uitbreiden. Het afgelopen seizoen heeft ons veel geleerd over de mogelijkheden van onkruidbestrijding. Deze onkruidbestrijding vraagt echter duidelijk meer vakmanschap dan voorheen.

Bron: Marco van Soesbergen, CAV Agrotheek

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven