Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2008: moeizaam teeltjaar voor winterpeen

Veel telers van winterpeen zullen teeltseizoen 2008 niet snel vergeten. Hoewel het voor een buitenstaander leek alsof het allemaal vanzelf ging, weten de telers met name in Noord- en Midden Nederland wel beter. Te droog en te nat, daar draaide het om.

Het voorjaar was te droog. Vanaf het moment van ruggen frezen tot ver na het zaaien bleef het droog. Vooral de noordelijke helft van Nederland ging hieronder gebukt. De eerste regen viel pas begin juli. Slechts enkele telers, vooral in Groningen, konden hun gewassen beregenen. De rest moest lijdzaam toezien hoe de peen deels onregelmatig, en deels zeer laat boven kwam. De telers hoopten op een mooie herfstperiode, waarin de groei zou kunnen worden ingehaald. Inmiddels weten we dat dit ijdele hoop was. De late percelen peen raken maar niet volgroeid. Op het moment dat ik deze woorden aan het papier toevertrouw is het 2 november, de late percelen peen zijn niet volgroeid en de groei is voorbij.

In Flevoland werd veel beregend, om de peen boven te krijgen, en met succes. De gewasstand aldaar was redelijk tot zeer goed. De zomerperiode verliep, behalve in Friesland, vrijwel probleemloos. Er was weinig alternaria, slechts sporadisch meeldauw, en de druk van de wortelvlieg viel volgens de meeste telers wel mee. Juist na half september kwamen, op basis van de waarnemingen met de gele plakvallen, nog diverse meldingen binnen om te spuiten tegen wortelvlieg en/of mineervlieg. In Friesland zat het niet mee, daar viel op een aantal plaatsen in juni / juli en augustus veel neerslag. De grond is dichtgeslagen, en kans om deze voor het sluiten van het gewas weer los te trekken kregen de telers niet.

Oogst bewaarteelt laat op gang

De oogst van de bewaarteelt kwam dit jaar pas laat op gang. “Moeizaam”, “zwaar”, “de grond speelt niet”, “veel grond in de kist”, waren kreten die telers meermalen lieten vallen toen de oogst eenmaal was gestart. Inderdaad, het rooien verliep moeizaam, het duurde lang, en de klei bleef maar aan de peen plakken. Gevolg: de kisten werden niet alleen met peen gevuld, maar ook rijkelijk met dure grond. Stoppen en wachten op betere tijden was geen optie, daarvoor was het te ver in de tijd. Op 2 november moet er nog 40 à 45 % van de peen geoogst worden, terwijl in voorgaande jaren de oogst begin november nagenoeg voorbij is.

Kwaliteit van de peen

De kwaliteit van de peen ziet er op het moment van oogsten goed uit. In Friesland, en delen van Noord-Holland, komt door de overvloedige regenval van zondag 5 oktober echter wat puntrot voor. In de overige gebieden valt dat erg mee, en blijft de tarra bij het oogsten beperkt tot kromme en misvormde peen. De peen is dit jaar niet erg lang; de opbrengsten erg wisselend, en over het geheel genomen toch een stuk lager dan vorig jaar. Betrekken we daarbij nog eens de sterk gestegen teeltkosten (onder andere meer dan verdubbelde kunstmestprijzen, hogere oogstkosten als gevolg van de moeizame oogst), dan zal het duidelijk zijn dat voor veel telers in met name Noord-Nederland alleen de prijs van de peen het seizoen 2008 nog tot een goed einde kan brengen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

Bron: Hendrik Eerkens, teeltbegeleider Agrifirm Meppel
Publicatiedatum: