Vandaag laatste dag om aan te melden!

'Bezem door de middelenkast' in provincie Drenthe

In de provincie Drenthe is gestart met het project 'Bezem door de middelenkast' om overbodige of verboden middelen op agrarische bedrijven gratis af te voeren. Alle boeren en tuinders in de provincie Drenthe kunnen gratis deelnemen aan dit project. Zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort bij een goed en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

In de afgelopen jaren is door de agrarische sector veel geïnvesteerd in het verbeteren van spuittechnieken, is de spuitlicentie ingevoerd en wordt – voorzichtig – gekeken naar andere bestrijdingsmethoden. Dit heeft ervoor gezorgd dat doelbewuster met gewasbeschermingsmiddelen wordt omgegaan, waardoor milieuwinst wordt geboekt. Het heeft er ook toe geleid dat er in veel gewasbeschermingsmiddelenkasten overbodige of verboden middelen voorkomen. Agrarische ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de voorraad gewasbeschermingsmiddelen en de afvoer daarvan.

Op initiatief van de provincie Drenthe en de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en in samenwerking met andere waterleidingbedrijven en waterschappen wordt in de provincie Drenthe de aanwezigheid van overbodige en verboden middelen in de gewasbeschermingsmiddelenkast teruggedrongen. Daarvoor is het project ‘Bezem door de middelenkast’ in het leven geroepen. Het gaat om een eenmalig project. Deelname aan het project door de agrarische ondernemers is gratis. De projectuitvoering is in handen van Projecten LTO Noord.

Hoe werkt het?
  1. Agrarische ondernemers zijn per brief geïnformeerd over het project en kunnen zich tot uiterlijk 3 november 2008 aanmelden. Download het aanmeldfomulier.
  2. Een medewerker van Agrifirm, WPA, Robertus, Agrarische Unie, Dubbelboer of Horticoop maakt een afspraak om samen met de deelnemer de gewasbeschermingkast door te nemen. Dit gebeurt in de maanden november en december.
  3. Overbodige, niet toegestane middelen en middelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, worden ingevuld op een registratieformulier, na goedkeuring van de deelnemer en de controleur. Gewasbeschermingsmiddelen die niet herkenbaar zijn, dus zonder etiket, kunnen niet worden afgevoerd. Dat hangt samen met de veiligheidseisen die bij de inzameling in acht moeten worden genomen.
  4. Begin 2009 kunnen de geregistreerde middelen gratis worden afgevoerd. De manier van afvoeren verschilt per gemeente. Eind 2008 ontvangen de deelnemers hierover meer informatie.
Bij het bezoek aan de deelnemende bedrijven ontvang de deelnemer nadere informatie over milieuvriendelijke middelen binnen de sector en over milieuvriendelijke spuittechnieken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven