Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel buitenlanders actief in Belgische tuinbouw

Dit jaar zijn al ruim 200.000 buitenlanders naar Belgiƫ gekomen om te werken. Zwartwerkers zijn daarbij niet meegeteld. Voor de grote meerderheid (64 procent) gaat het in Vlaanderen om seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw. Het aantal uitgereikte arbeidskaarten is de voorbije jaren spectaculairgestegen. Tot in 2003 ging het om nauwelijks 6.000 vergunningen perjaar. Drie jaar geleden, in 2005, waren het er al 39.000. Vorig jaarwerd een piek gehaald van 65.000, waarvan bijna 44.000 in Vlaanderen.

Dit jaar gaan nieuwe records gehaald worden. In de eerste negen maandenvan 2008 werden al 56.335 arbeidskaarten aan buitenlanders uitgereikt,waarvan 41.625 in Vlaanderen. Dat zijn er 6.260 per maand, of 15procent meer dan het maandgemiddelde uit 2007. Volgens de federale regering-Leterme is er een actieve politiek van economische migratie nodig om het tekort aan kandidaat-werkenden op de Belgische arbeidsmarkt weg te werken. Dat staat in het regeerakkoord. De komst van nieuwe werknemers uit andere EU-landen en van buiten Europa moet de knelpuntberoepen helpen invullen.


Publicatiedatum: