Philips LED-verlichting biedt tuinbouw nieuwe mogelijkheden

Koninklijke Philips Electronics heeft ter gelegenheid van de Horti Fair 2008 in Amsterdam uiteengezet hoe de tuinbouw kan profiteren van de voordelen van LED-verlichting. Tevens heeft Philips zijn meest recente verlichtingsoplossingen voor het meerlagensegment gepresenteerd, te weten de Philips GreenPower LED module en LED string.

Udo van Slooten, global product marketing director Horticultural Lighting bij Philips’ business unit Solid State Lighting: "Wij streven ernaar om voor de tuinbouw innovatieve waardescheppende oplossingen te creëren. Ons uitgangspunt is altijd geweest volledig inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van klanten en eindgebruikers. Gewapend met deze inzichten starten wij vervolgens een uitgebreid programma van praktijkproeven. Op deze wijze ontwikkelen wij totaaloplossingen die telers en kwekers helpen de kwaliteit van hun gewassen en hun kosteneffectiviteit te verbeteren."Licht vormt in de tuinbouw een belangrijk productiemiddel en een essentiële factor bij plantenonderzoek. LED’s zullen een belangrijke rol gaan spelen in de tuinbouw en staan op het punt toepassing te vinden in het meerlagensegment. "Met LED-belichting kunnen we het GroeiLicht regelen, waardoor het mogelijk wordt in elk groeistadium van het gewas de optimale lichtformule toe te passen. Deze mogelijkheid, samen met de effectieve warmteregeling en het gunstige energierendement van onze LED-systemen, biedt geweldige nieuwe kansen voor tuinders", aldus Van Slooten.

In de praktijk bewezen

Bij het ontwikkelen van de op LED’s gebaseerde oplossingen voert Philips praktijkproeven uit, samen met tuinders en veredelaars alsmede experts uit de onderzoekswereld. Dit grondige proces heeft de effectiviteit aangetoond van LED-oplossingen voor het meerlagensegment, wat heeft geleid tot de introductie, op de Horti Fair 2008, van de Philips GreenPower LED module en LED string.

Philips GreenPower LED module

De Philips GreenPower LED module, die speciaal ontworpen is voor meerlagenteelt en plantenonderzoek in geconditioneerde ruimten, maakt het mogelijk om licht te gebruiken als middel om groei en ontwikkeling van planten te regelen. De module (50-150 µmol/s/m2) omvat vijf LED’s, speciale optieken en elektronica in een waterdichte behuizing, en is verkrijgbaar in de versies rood, blauw en verrood. Met de module kan elke lichtintensiteit tussen en kleurverhouding worden gekozen en gereproduceerd. Op deze manier is het mogelijk om het licht af te stellen op de specifieke behoeften van elk gewas in al zijn groeifasen.Philips GreenPower LED string

De GreenPower LED string is speciaal ontwikkeld voor meerlaagse toepassingen die weinig GroeiLicht vereisen zoals weefselkweek en opslag en transport van planten. Deze flexibele keten van LED’s is verbonden door bandkabel, en biedt een optimale installatievrijheid. Hierdoor is een gelijkmatige lichtverdeling over de teeltlaag mogelijk zodat elk plantje licht van eenzelfde niveau en kwaliteit krijgt. De LED string (5-25 µmol/s/m2) is verkrijgbaar in versies voor rood en blauw licht, de kleuren die voor plantengroei het belangrijkst zijn. De string is een kosteneffectieve oplossing: proeven die samen met vooraanstaande experts op het gebied van weefselkweek zijn gedaan, toonden energiebesparingen van 50-80% aan, met gelijktijdige kwaliteitsverbetering van de planten.

Toekomstige ontwikkelingen

Ook voor assimilatie in kassen blijft Philips investeren in onderzoek en ontwikkeling alsmede praktijkproeven om zodoende oplossingen voor tuinbouwbelichting te ontwikkelen die waarde creëren voor telers over de hele wereld. Op dit moment is Philips bijvoorbeeld – samen met een vooraanstaande tomatenteler – bezig met een grote praktijkproef waarbij een combinatie van HID- en LED-belichting toegepast wordt. Hiermee wordt geprobeerd het beste van twee werelden te combineren: de GroeiLicht-kracht van HID met de flexibiliteit van LED’s.

Philips werkt met partners samen in een netwerk om de ontwikkeling van een optimale lichtformule mogelijk te maken, en maakt daarbij gebruik van de mogelijkheden van LED’s om de groei en de opbrengst van gewassen te verbeteren.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
In Nederland:
Sander van der Kaaij
Philips Horticultural Lighting
Tel: 040-2782861
www.philips.com

Buiten Nederland:
Kay Rauwerdink
Philips Horticultural Lighting
www.philips.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven