Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trostomatenteler Frits van Wijk van Star Growers:

"Wij zien hele duidelijke effecten van Trianum"

De afgelopen zomer waren Frits van Wijk en Michiel de Winter in Hoek van Holland volop bezig met de bouw van hun nieuwe kas van 8 hectare. Daarin gaan zij onbelichte trostomaten telen. Nu al weten zij dat Trianum straks het gewas tegen bodemziekten zal gaan beschermen. Hun jonge planten krijgen al bij de plantenkweker een eerste behandeling met de wortelversterker.

"Of we Trianum zouden gaan gebruiken, is niet eens een vraag geweest", vertelt Frits van Wijk in augustus. Hij verwijst naar de ervaringen die hij en zijn compagnon Michiel de Winter met Trianum opdeden in hun vorige teelt, paprika. De beide seizoenen 2006 en 2007 werd de plantversterker van Koppert gebruikt. "We zagen steeds heel duidelijke effecten: veel minder Fusarium dan in andere jaren en ook weinig tot geen Pythium."


Frits van Wijk van Star Growers

Minder schermen, meer productie

Per saldo waren de met Trianum behandelde planten sterker, zegt Frits. "Dat kon je vooral goed zien bij veranderingen in het weer; planten kunnen daar soms moeite mee hebben, ze kunnen slap gaan hangen. Maar in allebei de jaren hebben wij dat eigenlijk nooit meegemaakt". Wat zij wel merkten, was dat er minder vaak tegen fel zonlicht hoefde te worden geschermd. "Het gewas was sterker, het scherm hoefde daarom minder vaak dicht. Dat is welkom, want dat draagt rechtstreeks bij aan de gewasgroei, de assimilatie en dus de productie”, aldus Frits.

Al op de plantenkwekerij

De ervaringen van Star Growers – zoals hun onderneming heet – zijn zo goed, dat straks in het nieuwe gewas tomaat ook Trianum zal worden gebruikt. En ook dan zal de eerste behandeling al op het bedrijf van de plantenkweker plaatsvinden. Frits daarover: “Dat hebben we zo afgesproken met onze plantenkwekerij, Piet van Geest in Maasland. Het was al een standaardprocedure. Met de jonge tomatenplanten houden we die werkwijze in ere; we krijgen dan jonge planten op ons bedrijf die beter tegen bodemziekten zullen zijn gewapend. Daarna krijgt het gewas elke vier weken een behandeling met Trianum via het druppelsysteem. Ook met de paprika’s deden we dat op deze manier".

Overduidelijk effect

Voor het geld hoeft een teler de behandeling met Trianum niet achterwege te laten,
vertelt Frits. De voordelen van het product wegen ruimschoots op tegen de kosten, zo betoogt hij. Hij en zijn compagnon leggen de biologische gewasbescherming volledig neer bij Koppert en Koppert-consultant Erik van Santen. "Trianum past in dat plaatje. Je hoort weleens dat telers twijfelen aan Trianum omdat het in de bodem werkt; ze kunnen het effect niet meteen meten. Dat is nog wel begrijpelijk, maar als je het middel een tijdje gebruikt, moet je concluderen dat de effecten overduidelijk zichtbaar en merkbaar zijn. Trianum is geen zogenaamd ‘vaag’ of grijs middel. Het is wel Koppert dat met zijn naam, faam en kennis de handtekening onder Trianum heeft staan. Het middel doet goed werk".

Bron: Biojournaal, Koppert
Publicatiedatum: