Definitief akkoord over glastuinbouwzone in Roeselare

De Vlaamse regering heeft vrijdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Roeselare goedgekeurd. Het plan omvat onder meer de ontwikkeling van een nieuwe glastuinbouwzone. "Dit is de eerste grootschalige glastuinbouwzone waaraan de regering definitief haar goedkeuring verleend heeft. Ik heb er alle vertrouwen in dat de eerste serres binnen afzienbare tijd gebouwd worden", aldus Vlaams landbouwminister Kris Peeters.

De agrarische bedrijvenzone in Roeselare-West zal om en bij de 35 hectare groot zijn, met ruimte voor 18 hectare serres. "Deze glastuinbouwzone zal de modernisering van de serreteelt in West-Vlaanderen versnellen. Het gebied in Roeselare levert niet enkel voordelen op inzake milieu, energie en economie, maar zal zich ook in de nabijheid van de REO Veiling bevinden. Het hergebruik van restwarmte die in de onmiddellijke omgeving van het gebied aanwezig is, wordt momenteel onderzocht", stelt de minister-president.

Eerder dit jaar gaf de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan een nieuwe glastuinbouwzone in Oudenburg, nabij Oostende. Door de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen werd ook in Beveren een provinciaal initiatief voor de ontwikkeling van een glastuinbouwzone mogelijk gemaakt. "Ik ben ervan overtuigd dat de andere projecten zoals die in Oudenburg en Beveren eenzelfde voorspoedig traject zullen afleggen zoals dat van Roeselare".

Het plan voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Roeselare omvat delen van de gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Hooglede en Ardooie en voorziet ook in 2.000 bijkomende woningen, 140 ha bedrijventerreinen en bijkomende groengebieden. Het uitvoeringsplan moet nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Bron: Vilt

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven