Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontwerpers zien marktpotentieel voor kassenteelt

Dutch Rainmaker gaat vier maanden water maken met proefmolen

Een windmolen die water uit de lucht wint. Het Friese bedrijf Dutch Rainmaker heeft zo'n molen opgebouwd op de researchlocatie Wetsalt in Harlingen. Op de testbank zijn de resultaten veelbelovend, maar vanaf vrijdag 3 oktober zal de regenmaker zich vier maanden in de praktijk moeten bewijzen. De molen drijft een compressor aan die verbonden is met een koeling in de mast. Door de koeling condenseert de waterdamp in de lucht, die vervolgens wordt gefilterd en opgevangen. De testmolen kan 500 liter water per dag maken, maar Dutch Rainmaker werkt aan een installatie die 7000 liter per dag kan maken.



Breed inzetbaar door zelfvoorzienende karakter installatie

Doordat de installatie volledig zelfvoorzienend is, kan de technologie overal worden toegepast. Zo ziet Schouten (internationaal) marktpotentieel in ontwikkelingslanden en Zuid-Europa, maar ook nationaal in de landbouw, veelteelt, industrie en kassenbouw. "Voor een buitenlandse toepassing werkt Dutch Rainmakers aan een praktijkinstallatie met een totale waterproductie van 7000 liter per dag." Indien het geproduceerde water als drinkwater dient, zal het echter eerst gemineraliseerd moeten worden, omdat het gecondenseerde water (vrijwel) zoutloos is.

Water uit lucht

De installatie voor productie van water uit lucht gebruikt windmolens, zodat geen externe energiebron nodig is. De windmolen drijft direct een compressor aan, die is verbonden met een, in de mast van de windmolen, geïntegreerd koelcircuit. De in de lucht aanwezige waterdamp condenseert door de koeling en wordt, na filtratie, opgevangen in een reservoir.

Mannen van de Wit helpen bij ontwikkeling idee

Bij het omzetten van het idee naar een echte installatie is Dutch Rainmaker bijgestaan door de mannen van de Wit (Watertechnologie Innovatie Team). Gerard Schouten, man van de Wit en persoonlijk betrokken bij Dutch Rainmaker, heeft een duidelijke drive om innovatieve ideeën om te zetten naar praktijkinstallaties. "Er is veel kennis aanwezig en minstens zo veel ideeën. De kunst en uitdaging liggen in het omzetten van deze kennis in bruikbare en economisch aantrekkelijk producten."

Test kijkt naar vervuiling, slijtage, rendement en onderhoud

Volgens Schouten is de waterproducerende molen al aan verschillende capaciteitsproeven onderworpen op een testbank. "Deze proeven bleken zeer succesvol, zodat we nu een duurproef bij Wetsalt gaan doen." De testinstallatie voor productie van water uit lucht in Harlingen heeft een maximale capaciteit van 500 liter water per dag. Gedurende de testperiode zal, naast de opbrengst van de installatie, worden gekeken naar eventuele vervuiling, slijtage, het rendement en het benodigde onderhoud aan de installatie. Er zal tegelijk ook nog een duurproef worden gedaan met de testbankinstallatie, die continu zal worden belast. "Zo testen we de installatie op dezelfde punten, maar krijgen we ook inzicht in langdurige invloeden."

Invloed luchtvochtigheid en windsnelheid

Vanzelfsprekend zijn voor het functioneren van de installatie de luchtvochtigheid en de windsnelheid van belang, al valt dit volgens Schouten mee. "Een luchtvochtigheid van 30 procent of meer en een windsnelheid van minimaal 2 meter per seconde is al voldoende. Een hogere luchtvochtigheid leidt nauwelijks tot een hogere opbrengst. Vanaf een windsnelheid van 2 meter per seconde werkt de installatie, met een optimum bij ongeveer 5 meter per seconde." Bij optimale omstandigheden kan de testinstallatie in Harlingen ongeveer 500 liter water per dag produceren.

Meer informatie:
Dutch Rainmaker
Tel: 058-2800730
www.dutchrainmaker.nl
Publicatiedatum: