Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grootste ter wereld in zijn soort

Royal Pride neemt wkk-installatie (4MW) van GE Jenbacher in gebruik

Tomatenkweker Royal Pride Holland heeft donderdag een grote warmtekrachtinstallatie (WKK) in gebruik genomen. De wkk-installatie wordt aangedreven door een 4 MW-gasmoter van de Oostenrijkse fabrikant GE Jenbacher. In zijn soort – het is een snelloper (1500 toeren/minuut) – is het de grootste ter wereld. Het gevaarte meet 11,6 x 2,0 x 2,5 m (lxbxh) en weegt 41 ton. Dankzij de efficiënte verbranding in de 24 cilinders van de motor ligt het elektrisch rendement van de wkk-installatie op 45 procent. Daarbij komt op vol vermogen per uur ook bijna 13 MJ warmte vrij. Per uur consumeert de motor dan 370 m3 aardgas.



Met de nieuwe installatie beschikt Royal Pride Holland over 35 MW wkk-vermogen. De opgewekte stroom – met de nieuwe installatie 160 MWh per jaar – wordt voor dertig procent gebruikt voor verlichting van de kassen, de rest gaat naar het openbare elektriciteitsnet. Warmte en koolstofdioxide worden gebruikt in de kas. Het bedrijf claimt een totale energie-efficiency van 95 procent.

De Nederlandse glastuinbouw heeft ongeveer 2500 MW aan gasmotoren voor wk-installaties in gebruik. Tuinders leveren inmiddels vijftien procent van de in Nederland gebruikte stroom. Dat zou kunnen groeien naar 25 procent, aldus tuinderorganisatie LTO Noord, overeenkomend met een opwekcapaciteit van 4000 MW. Maar tuinders, met name die in het Westland en Groningen, zien zich in toenemende mate geconfronteerd met tekortschietende netwerkcapaciteit om die stroom op te nemen. Royal Pride Holland heeft zelf infrastructuur aangelegd om stroom aan het net te kunnen leveren.

Bron: Technisch Weekblad
Publicatiedatum: