Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoon water door heldere samenwerking in de glastuinbouw

Een succesvolle, duurzame aanpak van het watervraagstuk in de glastuinbouw slaagt door actieve samenwerking van tuinders, projectontwikkelaars en waterschappers. Dat was de conclusie tijdens het symposium Glashelder Water, op dinsdag 30 september op de glastuinbouwlocatie AgriportA7 in Middenmeer. Het symposium is georganiseerd door CLM in samenwerking met Natuur en Milieu en Agriport A7 met ondersteuning van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Schoon water is een gezamenlijk belang van tuinders, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Al vanaf de planfase van nieuwbouw is samenwerking met betrekking tot wateropslag, recirculatie, vervangend water, beperking van de uitstoot van mineralen en bestrijdingsmiddelen en zuivering cruciaal. Dat kwam naar voren in de toelichting van Robert Kielstra van projectontwikkelaar Agriport, tuinbouwondernemer Frank van Kleef van Royal Pride en Jacomijn Pluimers van Natuur en Milieu. Een toer door het gebied en bezoek aan het bedrijf van paprika teler Helderman liet zien hoe door samenwerking het watervraagstuk is aangepakt op AgriportA7. Het streven naar nulemissie komt daarmee dichtbij.
 
Jacomijn Pluimers pleitte namens Natuur en Milieu voor een snelle invoering van het nulemissie-streven en opname van eisen in het besluit Glastuinbouw voor nieuwe kassen. Ze pleitte ook voor een blijvende aandacht voor reductie van het gebruik van mineralen en bestrijdingsmiddelen, met name bij grondteelten. Ook voor tuinders zelf kan dit kosten besparen. Robert Kielstra hield zijn gehoor voor dat partijen direct vanaf de start samen moeten optrekken: alleen in die fase kunnen zaken namelijk nog veranderd worden. Betrokkenen bij de ontwikkeling van Primavera onderstreepten zijn betoog. Bij de realisatie van dit gebied worden plannen samen met het waterschap opgesteld en is er oog voor innovatieve initiatieven die elders in de glastuinbouw worden opgestart.
 
In de discussie kwamen wel verschillen tussen bestaande en nieuwe glastuinbouwgebieden naar voren. Een integrale gebiedsaanpak is in bestaande gebieden lastiger. Verder werd duidelijk dat zowel waterschappers als projectontwikkelaars en tuinders elkaar actief moeten benaderen om gezamenlijk verder te komen. Op elkaar wachten tot het te laat is om een gebied optimaal in te richten met betrekking tot waterkwaliteit en -kwantiteit is onverstandig. Wilbert van Zeventer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat constateerde in zijn afsluiting tevreden dat bij Agriport A7 de initiatiefnemers al direct het hoogheemraadschap hadden benaderd. Ook vond hij de gevolgde aanpak een goed voorbeeld voor de inrichting van nieuwe glastuinbouwgebieden.
 
Voor meer informatie:
Peter Leendertse
CLM
Mob:06-22229255
Publicatiedatum: