acuut en omvangrijk traject

Congestiemanagement Westland in november van start

De afgelopen jaren is het opgesteld vermogen in het Westland zeer sterk gestegen; van 150 MW in januari 2004 tot ruim 600 MW in januari 2008. Alleen in 2007 heeft netbeheerder Westland Infra een extra vermogen van 200 MW aan WKK’s aangesloten en tot nu toe is daar in 2008 nog een kleine 100 MW bijgekomen; thans is de bestaande capaciteit geheel benut. Vanaf november zal daarom een systeem van congestiemanagement toegepast worden, opdat nieuwe WKK’s kunnen worden aangesloten (op korte termijn ca 40 MW). Dat schrijft minister Van der Hoeven van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Congestie naar maximaal 140 MW medio 2009

De congestie in het Westland is acuut en relatief omvangrijk. Enkele tientallen tuinders zullen hun WKK op korte termijn kunnen aansluiten op het net en de congestie zal daardoor van 40 MW eind 2008 oplopen tot maximaal 140 MW medio 2009. De uren van de dag van congestie zijn goed voorspelbaar. De meeste tuinders zullen juist tijdens de uren van hoge elektriciteitsprijzen elektriciteit terugleveren; de warmte wordt opgeslagen in een buffer voor het gebruik ’s nachts. Deze cyclus wordt gedurende het teeltseizoen dagelijks herhaald. In 2010 zal deze congestie dankzij de investeringen in kabelverbindingen en transformatorstations definitief zijn verholpen.

Kosten

De kosten om deze vermogens terug te regelen en elders te doen opregelen (de redispatch) worden geraamd op tussen de 9 en 27 miljoen euro over de periode van ruim een jaar. Deze kosten zullen worden verwerkt in de transporttarieven, conform de huidige regels op het gebied van het opheffen van transportbeperkingen. Per huishouden betekent dit een eenmalige stijging van de kosten met maximaal 1,50 euro. Indien de kosten hoger uit dreigen te komen dan de genoemde bovengrens van 27 miljoen euro per jaar, zal Van der Hoeven terstond maatregelen treffen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven