"Onbetaalbare juwelen"

Consultant Astrid van der Knaap van Koppert werkt 8 maanden onder Peruaanse kinderen

Na ruim een decennium in het wereldje van de insecten te hebben gewerkt, dacht ik dat het een mooie onderbreking en horizonverbredend zou zijn om deze kleine vrienden voor een tijdje te verlaten, om elders andere kleine vrienden te ontmoeten en te helpen. Meer en meer verhalen over het leven in Peru kruisten mijn weg; ik besloot om acht maanden naar dit land te gaan om het te leren kennen met zijn cultuur en natuur, maar bovenal om te zien hoe het leven daar is van de kinderen die te lijden hebben van de armoede in Peru: een land rijk aan grondstoffen en ontzettend mooi.Meewerkend in verschillende projecten, zoals een weeshuis en een dagopvang voor de armste kinderen, heb ik de meest blije kinderen ontmoet, die echter absoluut aandacht te kort kwamen, net als uitgebalanceerde voeding of scholing, om maar niet te spreken van hun één of twee compleet afgedragen en talloze malen herstelde setjes kleding. Wat een overvloed hebben we in Nederland, maar beseffen de mensen dit wel? De gelukkigste schaterlachen die ik ooit zag, waren van deze kinderen wanneer we simpelweg aan het touwtje springen waren, wanneer ik ze meenam naar de speeltuin, wanneer we lol maakten en elkaar wat plaagden, wanneer ik ze een complimentje gaf over de tekeningen die ze gemaakt hadden.

Beeld je eens in hoe rijk ik me voelde bij het zien van deze blijdschap, terwijl zij de zware omstandigheden van hun leven even vergaten. Voor even niet te hoeven zorgen voor hun kleine broertjes of zusjes, geen zoektocht naar plastic flessen om wat te verdienen, geen geleur op straat om nog wat snoepjes of postkaarten verkocht te krijgen. Nu ik terug ben in Nederland, geniet ik ervan om weer met mijn voormalige kleine vriendjes te kunnen werken, van de luxe hier en van nog zoveel meer. Maar de stralende ogen van mijn Peruaanse kleine helden blijven, als onbetaalbare juwelen, voor altijd in mijn hart.

Astrid is een consultant van Koppert. Haar ervaringen in Peru zijn te lezen op
haar weblog www.astridinperu.web-log.nl. Op dit moment wordt dankzij ontvangen donaties een kleuterschool gebouwd. Contact: avdknaap@koppert.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven