Veel roest in de preiteelt

Op dit moment komt roest voor in veel preiteelten. De roest is te vinden in de teelten die nu worden gerooid. Ook in de laatst geplante percelen, die bedoeld zijn om in de koelcel te rooien eind april, komt roest voor. Elk ras kan last hebben van roest (Belton, Galvani, Harston, Kenton). Shelton heeft minder snel last van roest.

Als je af en toe een puntje roest zit kun je Folicur of Rudis inzetten. Met de inzet van een van deze twee middelen bestrijd je ook purper- en fluweelvlekken. Is de roest toch wat laat gesignaleerd, en zit de prei echt helemaal onder, dan kun je altijd een keer een bespuiting uitvoeren met het roestmiddel Corbel. Houdt er bij de inzet van Corbel rekening mee dat dit middel nauwelijks effect heeft op purper-, fluweel-, of papiervlekken.

Purpervlekken en roest in Prei

Door het vochtige en toch warme weer van de afgelopen weken zien we nu veel nieuwe bladvlekken in de prei ontstaan. Het gaat hier vooral om purpervlekken. Wat we dit jaar ook veel zien ten opzichte van andere jaren is roest. Als er op dit moment zowel purpervlekken als roest op het perceel te zien zijn, voer dan een bestrijding uit met 1,2 kg/ha Folicur met 1,0 ltr/ha Aminosol. Folicur werkt goed tegen roest. Kunt U de roest niet goed genoeg bestrijden, spuit dan een keer met 1,0 ltr/ha Corbel. De veiligheidstermijn van Folicur is 2 weken, en van Corbel 3 weken. Houd vooral het ras Harston goed in de gaten. Dit ras is al kort na het planten behoorlijk gevoelig voor purpervlekken. Start vooral met dit ras op tijd met de ziektebestrijding.

Uitrijperiodes mest

Op bouwland mag op kleigrond tot en met 31 oktober drijfmest aangebracht worden, op zandgrond tot en met 31 augustus en op veen tot en met 15 september.
Op grasland geldt op kleigrond en op veen tot en met 15 september, maar op zand tot en met 31 augustus. Vaste mest mag op bouwland op de kleigrond, en op veen het jaar rond aangebracht worden, maar op zandgrond tot en met 31 augustus.
Op grasland; op kleigrond en veen tot en met 15 september, maar op zandgrond tot en met 31 augustus. Stikstofkunstmest mag tot en met 15 september gestrooid worden. Er zijn een aantal uitzonderingen. Op vollegrondsgroenten mag het jaar rond stikstofkunstmest gegeven worden en op graszaad tot 1 november.

Bron: Chris Poelen, LTO Groeiservice

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven