Zwitserse teler verkoopt Licorossa-tomaat met succes in speciale kleinverpakking

Ralph Bötsch Gemüsebau is het Zwitserse tuinbouwbedrijf van Ralph met zijn vrouw en drie kinderen, waarvan de twee zonen tuinder in wording. Het bedrijf bestaat uit 3,3 hectare glas met een grondteelt tomaat en 30 hectare vollegrondsgroentegewasssen. Samen met een collegateler heeft Ralph de licentie verworven om Licorossa te telen voor de Zwitserse markt. Iets waar de enthousiaste ondernemer zeer opgetogen over is.Ralph vertelt: "Al jaren profileer ik mij als grondteler tomaat met een uitzonderlijke kwaliteit. Tot op heden ben ik tevreden met de opbrengsten en met de combinatie met kropsla en veldsla in de winter. Het is ook in deze sfeer dat ik steeds op zoek ben naar een ras dat de consument aanspreekt, waarbij gezondheid en culinair genot samengaan. Onder culinair genot verstaan we bij tomaat natuurlijk mede de uiterlijke kwaliteit. Een tomaat met een goede glans en een dieprode kleur met sterke groene delen heeft een goede uitstraling naar de consument. Bij Licorossa sprak vooral de interne rode kleur gekoppeld aan een tomaat met opmerkelijk goede smaakeigenschappen me aan. Vergeet niet, onze consument vraagt lekkere groenten."

Gezondheid en milieu zijn voor de Zwitserse consument waarden die hoog aangeschreven staan. "Denk bijvoorbeeld aan de EKO-teelten", vervolgt Ralph zijn verhaal. "Noem het Zwitserse lifestyle, wat staat voor geld, vakantie, vrije tijd, maar zeker ook voor gezondheid, welke je niet kunt kopen. Vandaar ook onze bewuste keuze voor grondteelt, wat dicht bij de leefwereld van onze consument staat. Door bovendien een tomaatje aan te bieden met een hoger lycopeengehalte gaan we ook hierin een stapje verder.

In samenspraak met teeltadviseur Marc Temmerman van De Ruiter Seeds heb
ik contacten gelegd met het Nederlandse APG in verband met de teelt van Licorossa. Samen met een collegateler hebben wij de licentie verworven
om Licorossa te telen voor de Zwitserse markt. Wij bieden onze klant nu een
herkenbaar product aan (interne rode kleur) welke een nog grotere bijdrage
levert op smaak- en gezondheidsniveau."Wat niet bekend is, moet je wel onder de aandacht brengen. Hoe heb je dat gedaan?

‘Het is mooi een nieuw type tomaat te telen, maar het product onder de aandacht brengen en verkopen is de volgende stap. Samen met mijn vrouw hebben we een persconferentie georganiseerd in onze regio. Er was een goede belangstelling van de pers. Je hebt de media nodig, want iedereen wil nu ons product proberen en proeven. We krijgen regelmatig de vraag waar men onze tomaten kan aanschaffen. De eerste stap is gezet door ons product in het daglicht te stellen voor onze klant. De volgende stap betreft de herhalingsaankopen. Ondertussen is de belangstelling bij de Zwitserse grootwinkelbedrijven groter geworden, maar wel op een gematigde wijze, stap voor stap."

Bij een goed product past een aangepaste verpakking…

Ralph: "Om ons product snel te herkennen in de schappen, hebben we een speciale kleinverpakking gecreëerd. Er liggen trouwens geen doorgesneden tomaten in de schappen. Alles wordt thuis kleinverpakt onder de naam 'Lycorosso'. Ik vind het een
mooie naam die de lading dekt. Het is een afgeleide van de originele rasnaam, klinkt Italiaans (bekend om de lekkerste tomaten), het wordt geassocieerd met een tomaat én het verwijst naar de rode kleur."Wat zijn je ervaringen met de teelt van Licorossa?

"Licorossa is toch wel een vegetatieve plant. In de grondteelt vraagt dit toch extra zorgen met betrekking tot scheuren van de vruchten en een krimpscheurtje. Generatieve acties zijn nodig om de plant in balans te houden. Om toch een bepaalde productie te halen wordt er tijdelijk gesnoeid op zes. Mijn verwachtingen
zijn dat ik met Licorossa toch een vijftien tot twintig procent lagere productie haal dan met mijn Tourance. Een compensatie met de prijs is dus wel noodzakelijk. Zoals het er nu naar uitziet, zal ik in 2009 Licorossa uitbreiden. Hoeveel, dat hangt vooral af van de contracten die ik met mijn afnemers kan afspreken. Beter iets tekort dan iets teveel, opdat ik een betere middenprijs moet beogen voor het productieverlies. Tourance wordt zeer waarschijnlijk mijn tweede trostomaat. Het is een makkelijk te telen ras dat zeer goed gedijt in mijn grondteelt. De productie is heel goed, ik snoei alles op zes. Voor de losse teelt wens ik alleen Cuisine en DRW 7597 te behouden. Deze laatste bevalt me vooral vanwege de uniforme sortering jaarrond. Het ras levert veel stuks met een gemiddeld vruchtgewicht kortbij Admiro."

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven