Enza Zaden presenteert nieuwe zomerkomkommer

Cratos is de naam van een nieuw, veelbelovend komkommerras van Enza Zaden. Vrijdag 19 september werd de naam bekendgemaakt van dit zomerras dat tot dusver bekend stond onder de naam E 31.2043. Het is al enkele jaren geleden dat we een grootschalige komkommer in Nederland hadden, maar met Cratos denken we dat daar verandering in komt.Onder het toeziend oog van telers, plantenkwekers, voorlichters en Enza Zaden-medewerkers werd op het bedrijf Tielebeek BV het eerste naambord overhandigd. Tielebeek BV, het bedrijf van Geert Koppens in Someren, had afgelopen zomer al 1,5 hectare Cratos geteeld en momenteel in de herfstteelt staat er 2,5 hectare van het ras. Frans Gubbels, teeltchef bij Tielebeek, nam het bord in ontvangst.

Tijdens de bezichtiging van het gewas werd diepgaand teelttechnisch naar Cratos gekeken. Deze zomer zijn uitgebreide ervaringen opgedaan met het ras. Er heeft in totaal al zo’n 10 hectare gestaan in Nederland, op een dertigtal bedrijven. Naar voren kwam dat Cratos generatief start. Belangrijk is dan ook om het klimaat en de watergeefstrategie voldoende groeizaam te maken. Dit om de balans voldoende vegetatief te houden. Halverwege de stam zal het gewas dan ook sterker worden en er zal een sterke, korte en generatieve rank tevoorschijn komen. De vruchtaanleg op de rank is vervolgens beduidend beter dan de gangbare rassen laten zien.De vruchtbaarheid combineert het ras met een zeer uniforme vruchtlengte. Op de stam maakt hij iets kortere vruchten dan de standaardrassen (ongeveer 1 cm korter). Eenmaal op de rank blijft hij duidelijk korter. De vruchtlengte komt zelden boven de 35 centimeter terwijl bij andere rassen 40 centimeter of langer meer regel dan uitzondering is. Het gevolg is dat er weinig 50’ers of lange 40’ers gesneden worden. Dit biedt zowel in de arbeid, stuksproductie als in de afzet weer voordelen.

Uit de vele proeven blijkt dat Cratos ook nog eens een lange adem heeft. Veel zomerrassen houden het na 9 oogstweken voor gezien. Zowel de groei, productie als kwaliteit gaan dan hard achteruit. Cratos blijft echter continue groeien en nieuwe vruchten aanmaken, zodat er probleemloos 11 oogstweken gemaakt kunnen worden met een goede productie. Ideaal dus als lange zomerteelt voor een herfstteelt tomaten. Ook in de herfst presteert Cratos goed. Door zijn selectiviteit worden de vruchten goed afgemaakt en blijft de kwaliteit lang goed.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven