Teelttip Koppert Biological Systems

Met het juiste gebruik nog meer effect van Trianum

Steeds meer telers in Nederland en daarbuiten ontdekken de kracht van Trianum. Maar niet altijd wordt meteen het maximale resultaat uit Trianum gehaald. Op betrekkelijk eenvoudige wijze kan het effect soms sterk worden opgevoerd. Daarom 11 tips voor het beste gebruik in druppelsystemen.
 1. Begin met de eerste toepassing van Trianum al in de opkweek van uw plantmateriaal. Ook bij de plantenkweker kunnen zich al schimmels op de wortels vestigen. Als u de eerste toepassing bij de plantenkweker overslaat, hebben deze schimmels al direct een voorsprong op de Trichoderma harzianum schimmel.
 2. In voedingswater loopt de kwaliteit van de Trianum sporen langzaam terug, reden om de transporttijd van Trianum naar de wortels zo kort mogelijk te houden. Pas Trianum zo geconcentreerd mogelijk toe, bijvoorbeeld door pulsen. De beste manier is om Trianum direct op het kraanvak in de kas toe te passen. U slaat dan de aanvoerleidingen naar de kas over, zodat Trianum het snelst en in de hoogst mogelijke concentratie op de plaats van bestemming komt. Pas Trianum liever niet vóór het zandfilter toe. Het is onduidelijk hoe lang de sporen er over doen om het zandfilter te passeren. Bovendien binden sporen zich snel aan het organisch materiaal in het filter.
 3. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de druppelbeurten en de inhoud van uw leidingenstelsel duurt het een bepaalde tijd vóór Trianum bij de plant aankomt. Het beste tijdstip is om Trianum aan het eind van de dag uit de leidingen te hebben zodat de schimmelsporen ’s nachts in het wortelmilieu kunnen kiemen.
 4. Ken uw druppelsysteem! Door vooraf 100 gram rood ijzer per 1.000 liter water toe te voegen, kunt u vaststellen bij welke druppelbeurten Trianum uit de druppelaars komt.
 5. Trianum-P gebruiksklaar heeft een beperkte houdbaarheid en is maximaal 7 tot 10 dagen houdbaar. Sla het product na ontvangst meteen gekoeld op, bij en temperatuur tussen 3 en 10°C.
 6. Trianum-P gebruiksklaar goed schudden voor gebruik zodat de sporen homogeen door de vloeistof verdeeld worden.
 7. De schimmelsporen van Trianum moeten gaan kiemen. Dit proces vraagt ongeveer een etmaal. Zodra uit de sporen schimmeldraden gaan groeien, spoelen de sporen minder makkelijk uit. Beperk daarom zo mogelijk in de eerste twee dagen na toediening de drain.
 8. Voorkom dat de Trianum-sporen tijdens het toedienen uitzakken. Sporen lossen niet op en zijn zwaarder dan water. Houd de sporen daarom in beweging.
 9. Gebruik een dag vóór en twee dagen na toepassing van Trianum geen ontsmettingsmiddelen in uw leidingsysteem.
 10. Trianum is integreerbaar met de meeste fungiciden. Houd bij voorkeur een interval van drie dagen aan tussen het gebruik van deze middelen en Trianum.
 11. In de eerste weken na planten duurt het soms langer voor Trianum bij de plant aankomt. Om deze weken te overbruggen is het een alternatief om per plant 1 gram Trianum-G (granulaatkorrels) vóór het planten op het plantgat te doseren. Hiermee wordt een snelle en goede bezetting van Trichoderma harzianum op de wortels verkregen.
Bron: Teelttip Koppert

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven