Biologisch bestrijden van Pseudomonas in prei is mogelijk

Het inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen, onder andere om schimmelziekten te voorkomen, in de Verenigde Staten, was aanleiding voor Plant Research International (PRI) en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) om de mogelijkheid van biologische bestrijding van Pseudomonas in prei te onderzoeken. In het onderzoek werden bacteri├źn onderzocht die Pseudomonas goed onderdrukten in prei. In een vervolgonderzoek willen de onderzoekers dit verwerken tot een makkelijk toepasbaar product, waarbij gedacht wordt aan een zaadcoating, bespuiting of het aangieten van preiplanten.

Een bestrijdingsmiddel kan in Nederland alleen geregistreerd worden als aantoonbaar is dat het product daadwerkelijk werkt, waardoor het biologisch bestrijdingsmiddel tegen Pseudomonas niet direct op de markt zal zijn. Ook moet worden aangetoond dat de toepassing niet schadelijk is voor mens, dier en milieu.

Dat Pseudomonas in prei biologisch bestreden kan worden, is inmiddels duidelijk, maar in hoeverre het middel commercieel toepasbaar is zal nog moeten worden onderzocht. Of er uiteindelijk echt een biologisch bestrijdingsmiddel voor Pseudomonas op de markt komt, hangt ook nog af of een bestrijdingsmiddelenfabrikant denkt dat de opbrengsten van de toepassing zullen opwegen tegen alle kosten om het middel op de markt te zetten.

Bron: Plant Research International - WUR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven