Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Courgettetelers brengen bezoek aan Pfalz

Eind augustus heeft een groep courgettetelers een bezoek gebracht aan de Pfalz, het grote vollegrondsgroentetuinbouwgebied tussen Ludwigshafen en Karlsruhe in Duitsland. Tijdens deze eendaagse excursie, georganiseerd door Nickerson Zwaan en LTO Groeiservice, heeft de groep een aantal vollegrondgroentebedrijven bezocht en daarnaast ook een veiling en handelsmarkt.



In dit gebied worden vooral virusresistente rassen geteeld omdat de virusdruk in dit gebied erg hoog is. Dit komt mede door het klimaat en het steeds grotere areaal pompoenen dat geteeld wordt. Dit alles gaat ten koste en van de plant- en vruchtkwaliteit en het aantal oogstbare vruchten per plant.



Verkoop per kilo

Op een van de bezochte bedrijven werden tijdens de oogst worden nagenoeg alle vruchten van de plant geoogst, van groot tot klein. Dit is mogelijk omdat men de courgettes per kilo verkoopt. De courgette worden onder andere verpakt in klapkratten voor de industrie of in een-kilo netzakjes voor in de supermarkt. Het verpakken gebeurde zowel direct op het veld als in de loods.



Beregeningsbuizen

De gewassen in het gebied werden over het algemeen beregend met beregeningsbuizen. De Duitse staat heeft in de Pfalz ooit een centraal beregeningssysteem aangelegd waar telers tegen betaling water van kunnen ontrekken. In het gebied waren maar weinig haspels te zien. Vroeg in het voorjaar weden buizen gelegd en na afloop van de teelt weer opgeruimd. Op deze manier kunnen de gewassen snel en doelmatig van water worden voorzien. Aan het eind van de dag konden we terugkijken op een zeer interessante en leerzame excursie!

Bron: Chris Poelen, LTO Groeiservice
Publicatiedatum: