Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rendementsimpuls in witlofteelt

Samenwerking Agrifirm en Chiconsult brengt witlofteelt op hoger plan

Het rendement van de witlofteelt staat al jaren onder druk, daarom zijn nieuwe initiatieven voor de teelt van groot belang. De samenwerking tussen Agrifirm en Chiconsult in de witlof is daarin een nieuw begin. Dit voorjaar legden Agrifirm en Chiconsult in samenwerking met Altic op meerdere locaties bemestingsproeven aan in het gewas witlof. Deze proeven zijn onder andere een vervolg op de goede ervaringen die Agrifirm en Chiconsult in 2007 hadden met het gebruik van een nieuwe vloeibare meststof. Om deze proeven verder te optimaliseren en uit te breiden, werken Chiconsult en Agrifirm samen. Beiden investeren veel in onderzoek naar optimale bemesting in de teelt en trek van witlof. De proefopzet en de resultaatmetingen worden uitgevoerd door Altic, een onafhankelijk laboratorium in Dronten.

Op één locatie is een uitgebreide blokkenproef aangelegd. In het seizoen wordt de beschikbaarheid van voedingselementen in de grond gevolgd d.m.v. de Spurway- bodemanalyse. Tevens wordt de nutriëntenopname door het gewas in kaart gebracht door het doen van plantsapanalyses. Samen met de uiteindelijke opbrengstresultaten en de combinatie van deze bodem- en gewasanalyses, kan de optimale bemesting tijdens de teelt worden vastgesteld.

De verschillende objecten worden ook tijdens de trekfase gevolgd. Gedurende het groeiseizoen wordt het groeiverloop van de witlof in de diverse behandelingen nauwkeurig in kaart gebracht. Belangrijke kengetallen in de witlofteelt zijn de wortelinhoud en wortelgroei. De effectmetingen zullen zich daarop concentreren.

Agrifirm is een coöperatie van ondernemende boeren en tuinders, en is een belangrijke toeleverancier in de teelt van witlofpennen. Chiconsult is een specialist op het gebied van witlofadvisering en opereert in de markt als particulier adviesbureau. 
Publicatiedatum: