Van der Lugt:

"Ervaring om ideaal entmoment goed af te stemmen"

Een goede plantopkweek is de basis van een optimale teelt. NewSeeds sprak met Bert van der Lugt, algemeen directeur bij Plantenkwekerij Van der Lugt en verkoopleider Johan de Hoog. Plantenkwekerij Van der Lugt is een echt familiebedrijf, gestart in 1920, waarbij nu al de derde en zelfs vierde generatie werkzaam zijn binnen elk onderdeel van de organisatie. Een heel aantal leden van de familie Van der Lugt dat momenteel werkzaam is binnen het bedrijf, zorgt voor een maximale betrokkenheid naar zowel leveranciers, medewerkers als afnemers. Bert voegt daaraan toe: "Doordat Van der Lugt veel ervaren, deskundige en betrokken werknemers heeft, is het ook mogelijk om dit te bewerkstelligen."


Johan de Hoog en Bert van der Lugt

Imago

De nieuwe locatie is sinds eind 2005 in gebruik. Hier worden voornamelijk komkommer-, tomaten-, paprika- en aubergineplanten opgekweekt. Naast deze opkweek van groenteplanten heeft het bedrijf nog drie activiteiten: de opkweek van snijgerbera’s, op -kweek/afkweek van sierteeltproducten voor bijvoorbeeld Florensis en conceptontwikkeling voor de consumentenmarkt. Bert: "Dit beeld wijkt dus enigszins af van de gedachte die leeft dat Van der Lugt zich vooral focust op komkommeropkweek in combinatie met een zeer goede relatie met hun afnemers.
Wij zijn uiteraard trots dat we dit imago hebben in de markt en hopen dit ook zo te houden, maar voor ons is het net zo belangrijk om te zien dat wij naast het grote marktaandeel in komkommer ook marktleider zijn in aubergine. Ook binnen tomaat en paprika worden we als belangrijke plantenkweker gezien." Terloops wordt bovendien duidelijk dat Van der Lugt zich in de top drie van leveranciers van biologisch uitgangsmateriaal bevindt."

Uniek entconcept

Enten is een belangrijke activiteit binnen Van der Lugt, waarbij de zestig jaar lange ervaring in enten een belangrijk gegeven is om de klant van nu goed te kunnen bedienen. Johan: "Naast de kennis om bovenstam en onderstam voor het ideale entmoment goed op elkaar af te stemmen hebben we als een van de weinigen nog een apart onderdeel in de opkweek, namelijk entcellen. Entcellen maken het mogelijk om het plantje na het enten computergestuurd onder ideale omstandigheden qua licht, vocht en temperatuur in de hand te houden, zodat een prima uitgangssituatie ontstaat voor de tweede helft van de opkweekperiode."


Johan de Hoog

Hygiëne

"Over hygiëne kunnen we kort zijn", vervolgt Johan zijn verhaal. "Zoals bij elk plantopkweekbedrijf binnen de Benelux wordt ook hier het maximale gedaan om gezond plantmateriaal af te leveren. Handleiding hierbij is het naleven van
alle protocollen die er zijn om dit te kunnen waarborgen." Zowel Bert als Johan zijn van mening dat schaalvergroting en kwaliteitsverbetering de speerpunten blijven voor tuinbouwondernemend Europa. Bert: "Om hierop in te spelen zal Van der Lugt met innovatieve technieken onze huidige en toekomstige afnemers vol vertrouwen ten dienste staan."

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven